Ob─Źni zbor Sadjarsko-vrtnarskega dru┼ítva

Leto┼ínji ob─Źni zbor Sadjarsko-vrtnarskega dru┼ítva Tunjice je minil v znamenju izvajanja dveh projektov, od katerih je projekt Dynalp ┼że v polnem teku, drugi pa se bo za─Źel izvajati v prihodnjem mesecu. Oba projekta imata velik pomen tako za Tunjice kakor Kamnik in tudi ┼íir┼íe. Na tej osnovi bo mo┼żen razvoj kraja pa tudi promocija ob─Źine Kamnik. Ne gre samo za ohranitev starih sort sadja, gre tudi za pridelavo zdrave hrane, ┼íirjenje znanja s tega podro─Źja in razvoja turizma na pode┼żelju. Zato vas ┼że zdaj vabim, da se odzovete vabilu za obisk brezpla─Źnih predavanj vrhunskih strokovnjakov s tega podro─Źja. ┼Żelja je, da bi se ─Źim ve─Ź krajanov Tunjic odlo─Źilo za dopolnilne dejavnosti, povezane s sadjem. Lahko je to pridelava soka, kisa, ┼żganja, suhega sadja, sadnih jogurtov, kruha s sadjem, marmelad vseh vrst, medu in podobnih stvari, povezanih s sadjem.
S svojo prisotnostjo nas je po─Źastil pod┼żupan ob─Źine Kamnik g. Igor ┼Żavbi, ki je v nagovoru podprl prizadevanje dru┼ítva za te dejavnosti, ki imajo tudi sicer v zavesti ljudi vse ve─Źjo podporo. Svetovalka za dopolnilne dejavnosti Zavoda za kmetijstvo in gozdarstvo Ljubljana ga. Marta Kos je tudi poudarila pomen pridelave hrane za samooskrbo in za trg ter ponudila vso podporo pri strokovnem delu dru┼ítva ter se tudi v─Źlanila v na┼íe vrste.
Predstavitev drugega projekta je opisala ga. Marta Vahtar, krajinska arhitektka, s katero dru┼ítvo ┼że ve─Ź let sodeluje pri pripravi projektov in njihovi izvedbi.
Na tem ob─Źnem zboru se je v dru┼ítvo v─Źlanilo deset ─Źlanov, ki nam bodo v vsestransko pomo─Ź pri nadaljnjem delu.
Na koncu je sledila ┼íe podelitev priznanj ┼żganjekuhcem. Ocenjevanje je potekalo v mesecu decembru. Komisija, ki je vzorce ocenila, je bila enotna v oceni, da se kvaliteta izdelkov dviga, predvsem pri tistih, ki so seznanjeni z literaturo s tega podro─Źja ali pa so dobili svojega mentorja. Na tem podro─Źju imamo veliko mo┼żnosti promocije in prodaje kvalitetnih izdelkov.
 

Bronasto priznanje:
Nata┼ía Petek-hru┼íevo ┼żganje
Erdani Mitja-hru┼íevo ┼żganje
Janez Nogra┼íek-me┼íano ┼żganje
Ton─Źka Golob-me┼íano ┼żganje
Robert Erce-me┼íano ┼żganje

Srebrno priznanje
Dragica Sagadin-hru┼íevo ┼żganje
Dragica Sagadin-me┼íano ┼żganje
Marjan ┼ámidovnik-me┼íano ┼żganje
Anton Kancilija-me┼íano ┼żganje
Lado Lani┼íek-me┼íano ┼żganje

Zlato priznanje
Janez Vrhovnik-me┼íano ┼żganje
Brane Vrhovnik-me┼íano ┼żganje
Slavko Petek-me┼íano ┼żganje
Matev┼ż Krumpestar-me┼íano ┼żganje
Najvi┼íjo oceno je dobilo ┼żganje Janeza Vrhovnika-Slanovega, ki ga prosimo, da ga kak┼íen liter prihrani za arhiv.

Sadjarsko-vrtnarsko društvo Tunjice
besedilo: Valentin Zabavnik – predsednik, fotografiji: Vid Grilc

Prebrano: 169 krat, od tega danes: 1 krat

About the Author: iztok