Sadjarsko-vrtnarsko društvo Tunjice v Goriških brdih

Sadjarsko- vrtnarsko dru┼ítvo Tunjice je leto┼ínjo strokovno ekskurzijo namenilo obisku bri┼íkih sadjarjev. Pri─Źakovano veliko zanimanje za to ekskurzijo je imelo za posledico, da je nekaj ─Źlanov ostalo doma. Nekateri so se prepozno prijavili, avtobus je bil namre─Ź v nekaj dneh zaseden.
Pri─Źakovanja navzo─Źih so bila popla─Źana z vidnim zadovoljstvom. Ogled kmetije Pipan v Planini nad Vipavo nam je ponudil vpogled v delo samooskrbne kmetije na kateri vsa dru┼żina skrbi, da s svojimi dopolnilnimi dejavnostmi pre┼żivi v te┼żkem in ne preve─Ź  rodovitnem okolju. Na ogled in poku┼íino so nam dali breskov in grozdni sok, suhomesnate izdelke, sire in ve─Ź vrst kruha, ki ga z zlatimi rokami dela gospodinja Majda. Njeno delo smo z ob─Źudovanjem lahko videli na razstavi njenih pekovskih izdelkov, saj so imeli ravno dan odprtih vrat.
Na┼í naslednji postanek je bil v nasadu ─Źe┼íenj na kmetiji Mavri─Ź v Kojskem. To je bil za ve─Źino nas najvznemirljivej┼íi trenutek dneva, ko se znajde┼í v nasadu polnem slastnih ─Źe┼íenj. Toda gospodar Aleksij nam je povedal ┼íe veliko pou─Źnega o gojenju ─Źe┼íenj in o kruti borbi za ohranitev bri┼íke ─Źe┼ínje, saj vemo, kako te┼żko je danes prepoznati prave doma─Źe pridelovalce. Na kraju samem smo se prepri─Źali, da ima prav. Seveda nam je pokazal tudi veliko su┼íilnico sadja, v kateri letno posu┼íi 12 ton sadja. Opremil se je tudi s sodobno hladilnico in majhno trgovino, kjer prodaja svoje izdelke.
Panoramsko smo se odpeljali skozi ┼ámartno, Dobrovo in Medano, da bi se po okusnem kosilu v Gonja─Źah napotili na na┼ío zadnjo postajo – ogled kmetije Jelina v Humu. ┼áe enkrat smo ta dan do┼żiveli bli┼żnje sre─Źanje v ─Źe┼ínjevem nasadu, ogled rastlinjaka polnega jagod ter nasad hru┼ík. Skratka ta dan je bil za nas pravi u─Źni dan. ┼ákoda le, da na koncu nismo dobili vseh ┼żelenih ─Źe┼íenj in jagod, saj so mokri in hladni dnevi Bricem prepre─Źili, da bi nam v celoti ustregli, ─Źeprav so se trudili.
Najbolj pa pade v o─Źi njihov odnos do zemlje in dela na njej. Kljub temu, da nam vsak dan polagajo v usta besede, da se ni─Ź ne izpla─Źa, se oni trudijo naprej in obdelujejo ┼íe huj┼íe bregove, kot so na┼íi, tunji┼íki.

Besedilo: Valentin Zabavnik, fotografije: Irena Klemenc

Prebrano: 98 krat, od tega danes: 1 krat

About the Author: iztok

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.