Tunji─Źanke na obisku v Suhi krajini


Tunji─Źanke, ki se ob torkih dobivamo na pohodih po doma─Źem kraju, smo se odlo─Źile, da letos obi┼í─Źemo Suho krajino. Na pou─Źen izlet smo povabile prijatelje iz Kamnika. Pod vodstvom ga. Marije Koro┼íec, ki je mladost pre┼żivela v teh krajih, smo si ogledali njene zanimivosti. V ob─Źini Trebnje smo od┼íle do obele┼żja 15. poldnevnika. To je navidezni polkrog, ki povezuje oba zemljina te─Źaja. Mre┼ża poldnevnikov je zaradi rotacije Zemlje okoli lastne osi izredno pomembna pri dolo─Źanju ─Źasovnih pasov na Zemlji. Od tod je tudi ─Źudovit pogled nad gri─Źevnato pokrajino. Ker sta pred leti, ko sta hodila po slovenski Jakobovi poti v bli┼żnjem albergu v kraju Vrhtrebnje preno─Źevala ga. Monika in g. Tone Podjed, smo si ogledali, kako je videti preno─Źi┼í─Źe, ki ga ponudijo romarju. Ga. Tatjana, ki nas je sprejela, je doma iz Vrhpolja pri Kamniku.
Pot nas je vodila v ┼Żu┼żemberk, kjer nas je pri─Źakala prijazna vodi─Źka, ki nas je popeljala po gradu in nam predstavila njegovo zgodovino. Iz grajskega stolpa smo se spustili do glasbene sobe, kjer smo zapeli in dobre volje od┼íli do cerkve, ki je bila med vojno delno poru┼íena in so jo obnovili. V bli┼żini se nahaja spomenik ┼żrtvam vojne, ki smo si ga obiskali. Vso pot nas je spremljala pesem.
V Dvoru smo si ogledali ┼żelezo-livarski┬á muzej. Livarna je delovala od 1796 do 1891 leta. V njej je bilo ulitih veliko umetni┼íkih in drugih ulitkov, ki so ohranjeni do danes. V sodobni multimedijski u─Źilnici smo si ogledali film, prikazali so nam zgodovino livarstva na Dvoru in primerjavo preteklosti s sedanjostjo.
Po odli─Źnem kosilu smo od┼íle na pohod do reke Krke, si ogledale brzice in slapove, ki jih tvori lehnjak . Ob Kr┼íki jami smo si nato─Źili hladno studen─Źnico iz izvira Krke.
Vsak del─Źek Slovenije ima svoje lepote, tako smo jih┬á letos odkrivale v Suhi krajini. Ljudje so odprti, gostoljubni in prijazni, prav taka je tudi pokrajina.
Metka Mestek

Prebrano: 136 krat, od tega danes: 1 krat

About the Author: iztok

Vaš komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.