Tunjiški oktet

Za─Źetki Tunji┼íkega okteta segajo v leto 1985. ┼Że na praznik vseh svetih tega leta so prvi─Ź javno zapeli v cerkvi sv. Ane, ki je tako postala njihova rojstna hi┼ía. Delovati so pri─Źeli pod vodstvom prof. Olge Stele, prvi predsednik pa je postal njen mo┼ż Franc. Sprva so nastopali predvsem v doma─Źem kraju – npr. ob praznovanju novega leta in dnevu ┼żena, prvi nastop izven Tunjic pa je bil na povabilo Franca Spruka pri ┬╗Marjanci┬ź. ┼Że v svoji prvi sezoni so organizirali zaklju─Źni koncert, ki je bil 28. junija 1986 v avli Osnovne ┼íole Tunjice. Sledile so sezone s ┼ítevilnimi nastopi, glasbeni repertoar pa se je bogatil. Posegati so za─Źeli tudi po skladbah tujih skladateljev: ruskih, ─Źrnskih duhovnih, skladbe iz obdobja renesanse, romantike, baroka do sodobnih skladb. Seveda pa glavnino ┼íe vedno posve─Źajo slovenski narodni in umetni pesmi. V oktetu se je doslej zamenjalo devet pevcev, pet pa jih je ─Źlanov vse od ustanovitve. Prof. Olgo Stele je po rojstvu sina nadomestila prof. Ana Smrtnik (takrat ┼íe dijakinja Srednje glasbene ┼íole Ana Stele). Po praznovanju 20. obletnice delovanja leta 2006 je oktet ponovno prevzela Olga Stele, med letoma 2009 in 2013 pa je sestav vodil Ale┼í Sedu┼íak.

Ob ustanovitvi so Tunjiški oktet sestavljali:
1. tenor: Peter Stele in Janez Golob
2. tenor: Štefan Stele in Ciril Vinšek
1. bas: Milan Stele in Brane Sedušak
2. bas: Franc Stele (predsednik) in Janez ─îim┼żar
Umetniški vodja: prof. Olga Stele

Na mestu prvega tenorja je Petra Steleta zamenjal Janez Plevel, ki se je pri┼żenil v Tunjice. Dvakrat je prekinil s petjem pri oktetu – prvi─Ź ga je zamenjal Jo┼że Bencek, drugi─Ź pa Primo┼ż Stele. V letu 2015 je Janez Plevel oktet vnovi─Ź, ┼że tretji─Ź, zapustil. Zamenjal ga je Primo┼ż Stele. Janez Golob je prvi tenorist od ustanovitve dalje.

Pri drugem tenorju je po praznovanju 20. obletnice delovanja pri┼ílo do ro┼íade – ┼átefana Steleta je zamenjal Toma┼ż Stele, ki je pred tem pel bariton. Cirila Vin┼íka je leta 2013 zamenjal Rok Matja┼ż, od za─Źetka leta 2015 pa poje drugi tenor Silvo Lipov┼íek.

Bariton oz. prvi bas je glas, pri katerem je bilo najve─Ź sprememb. Ko je po nekaj sezonah Brane Sedu┼íak prenehal s petjem, ga je zamenjal Peter Stele, ki je pred tem pel prvi tenor. Kasneje je Petra nadomestil sin Primo┼ż, ki je po praznovanju 20. obletnice delovanja zaradi prevelikih pevskih obveznosti oktet zapustil. Zamenjal ga je Matej Stele. Milan Stele, ki je ob ustanovitvi pel bariton se je preselil k drugemu basu, nadomestil ga je Toma┼ż Stele. Toma┼ż se je po praznovanju 20. letnice preselil k drugemu tenorju, prvi basist pa je postal ┼átefan Stele.

Spremembe so bile tudi pri drugem basu. Janeza ─îim┼żarja je nadomestil Marko Cerar, doma iz Gore pri Komendi. Ko je tudi on prenehal, ga je zamenjal Milan Stele, ki je pred tem pel prvi bas. Franc Stele poje drugi bas od ustanovitve dalje.

Tako so danes ─Źlani Tunji┼íkega okteta:
1. tenor: Primo┼ż Stele in Janez Golob
2. tenor: Toma┼ż Stele in Silvo Lipov┼íek
1. bas: Matej Stele (predsednik) in Štefan Stele
2. bas: Franc Stele in Milan Stele

Umetniški vodja: prof. Olga Stele

Kot dru┼ítvo so se registrirali ┼íele 14. februarja 1995, torej skoraj 10 let po ustanovitvi. Nepogre┼íljiv prispevek so dali doma─Źemu kraju, saj ni prireditve, ki je ne bi popestrili s svojim prepevanjem. Naj omenimo novoletne prireditve, prireditve ob materinskem dnevu, krajevnem prazniku, otvoritve cest, sadjarskega doma, mrli┼íke ve┼żice. Teh nastopov je bilo res veliko. S svojimi glasovi redno pospremijo doma─Źine k ve─Źnemu po─Źitku.

V zgodovini delovanja okteta so zabele┼żena ┼ítevilna gostovanja in sre─Źanja z ostalimi zbori oziroma skupinami, med najbolj odmevne vsekakor sodi sre─Źanje oktetov ┬╗Pozdrav Mariji┬ź v maju. Zamisel dolgoletnega predsednika Janeza Goloba je naletela na dober odziv tako med pevci kot tudi poslu┼íalci. Med drugimi so do sedaj nastopili Ljubljanski oktet, Me┼íana pevska skupina dr. France Pre┼íern iz ┼Żirovnice, Kamni┼íki koledniki, Kranjski kvintet, Kvintet Stor┼żi─Ź, Oktet bratov Pirnat, Pirnat kvintet, Oktet Voglje, Trsteni┼íki oktet, Oktet ┼áentur┼íka gora, Oktet Mekinje. Ob praznovanju 20. obletnice delovanja so kot posebni gostje zapeli tudi ─Źlani Slovenskega okteta. Torej ┼ítevilni odli─Źni in priznani pevski sestavi. V letu 2011 so ob praznovanju 25. letnice delovanja priredili slavnostni koncert.

Kontakt:
tunjiski.oktet@gmail.com

Prebrano: 526 krat, od tega danes: 1 krat