Baro─Źna lepotica na Bukovem gri─Źu ÔÇô prenovljena in dopolnjena izdaja

2. maja leta 2012 je minilo natanko 250 let, odkar je nekdanji komendski ┼żupnik Peter Pavel Glavar na svoj 41. rojstni dan blagoslovil vogelni, temeljni kamen za novo cerkev sv. Ane v Tunjicah na mestu, kjer je do tedaj stala manj┼ía gotska cerkev, ki je bila prvi─Ź omenjena v dokumentih 19. julija 1510. V spomin in po─Źastitev te obletnice je bila izdana knjiga Baro─Źna lepotica na Bukovem gri─Źu. Knjiga je kmalu po izidu po┼íla. Zaradi velikega zanimanja zanjo smo letos izdali prenovljeno in dopolnjeno izdajo. V njej so upo┼ítevana nova dognanja o na┼íi cerkvi in njeni zgodovini. Na┼íel se je tudi podatek o posvetitvi cerkve sv. Ane, ki se je iskal ve─Ź let. V vizitacijskem poro─Źilu je zapisano, da jo je posvetil ┼íkof Wolf 23. avgusta leta 1835. Ob tej prilo┼żnosti so bile v glavni oltar vzidane relikvije mu─Źencev sv. Faustina, sv. Urbana in sv. Katarine. V prenovljeni izdaji je dopolnjena tudi kronika Tunjic in njene okolice. Baro─Źna lepotica na Bukovem gri─Źu zajema veliko zanimivih podatkov in dejstev. Kronolo┼íko si sledi opis zgodovine kraja, predhodnice (more…)

Read More

Dru┼żabni ve─Źer krajanov Tunjic

Vabljeni na dru┼żabni ve─Źer krajanov Tunjic. Ta bo v soboto, 3. avgusta 2019, ob 19h pred cerkvijo.
Kaj se bo dogajalo? Dve temi bosta izhodi┼í─Źe za dru┼żenje.
Noah Charney bo pekel ameri┼íke pala─Źinke, Uro┼í Stele pa nam bo (z nekaj sre─Źe) pokazal zvezde.
Za┼żeleno je, da s seboj prinesete dobro voljo, malo sladkega/slanega za prigrizek in nekaj kapljic, da kozarci ne bodo prazni.

Read More

Bli┼żajo se Tunji┼íke igre brez meja 2019


Prizadevno dru┼ítvo Tun’┼íki glas spet pripravlja Tunji┼íke igre brez meja.
Igre bodo v soboto, 31. avgusta 2019, na igri┼í─Źu pod ┼íolo.
Prijavite svojo ekipo, ki naj ┼íteje od 5 do 10 ─Źlanov. Zaradi organizacije so prijave omejene do 7. avgusta. Pohitite, ┼ítevilo mest je namre─Ź omejeno.

Dru┼ítvo Tun’┼íki glas.

Read More

Krajevni praznik Tunjic 2019


V soboto, 20. julija, smo v Tunjicah praznovali krajevni praznik. Za svoj praznik smo vzeli ustanovitev Dru┼ítva skupne pomo─Źi, ki je bilo ustanovljeno 19. julija 1897 leta. ┼Że samo ime dru┼ítva pove vse o njegovem delovanju, kar se je v dolgi zgodovini velikokrat izkazalo v praksi. Pa tudi sicer je na nek na─Źin vplivalo na medsebojne odnose in povezanost ljudi v kraju. Ljudje se s ponosom spominjajo prednikov in z njimi povezanih dogodkov. Ta ┼żiva vez s preteklostjo se je na leto┼ínjem krajevnem prazniku odra┼żala z obujanjem spominov na ─Źase, ko so kumare v Tunjicah obilno cvetele in rodile ter prina┼íale prepotreben dohodek (more…)

Read More