Kulturno društvo dr. Franceta Steleta

Kulturno dru┼ítvo dr. Franceta Steleta je bilo ustanovljeno v novembru leta 2004. Njegov sede┼ż je na Tunji┼íki Mlaki 9e. Vseskozi ga vodi predsednica Ana Stele. Drugi ─Źlani odbora so ┼íe: Marjeta in Janez Humar, Ton─Źka Golob, Peter Stele, Janez Leskovec, Matja┼ż Sedu┼íak, Dominik Krt in drugi. Pri blagajni┼íkem delu je sodelovala tudi pokojna Cilka Plevel.
Dru┼ítvo je nastalo iz skupine zanesenjakov, ki se ┼że ve─Ź kot desetletje ukvarja z obujanjem starih obi─Źajev, zlasti miklav┼żevanja, trikraljevskega koledovanja in kresovanja, predstavlja slovenske ljudske igre, pripravlja razli─Źne spominske prireditve, sodeluje na humanitarnih prireditvah ipd. Kot igralci, scenaristi in pisci besedil sodelujejo ljubitelji iz doma─Źega okolja, otroci in odrasli, navadno po ve─Ź ─Źlanov posamezne dru┼żine. Da je prireditve mogo─Źe organizirati in izvesti, pa je potrebnih ┼íe veliko drugih ljudi razli─Źnih poklicev, ki ┼żrtvujejo veliko prostega ─Źasa. Za varnost vseh prireditev skrbijo tunji┼íki gasilci.
Kamni┼íko miklav┼żevanje, ki ga ┼że drugo desetletje prireja Kulturno dru┼ítvo dr. Franceta Steleta na Glavnem trgu v Kamniku in na pobo─Źju Malega gradu ter po vaseh kamni┼íke ob─Źine, gotovo sodi med najlep┼ía v Sloveniji.
Pred tremi leti je dru┼ítvo na pobo─Źju pod tunji┼íko cerkvijo uprizorilo igro o Petru Pavlu Glavarju, letos pa je za praznik sv. Ane predstavo ponovilo. Zanimanje za take prireditve ka┼że, da je ljudska igra ┼íe zmeraj privla─Źna, ─Źe je uprizorjena z modernimi sredstvi in kvalitetno.
Ker dru┼ítvo nima svojih prostorov, je letos kupilo gradbeni oder in elemente za stalno letno gledali┼í─Źe pod tunji┼íko cerkvijo.
V septembru 2009 bo Kulturno dru┼ítvo dr. Franceta Steleta uprizorilo Desetega brata, v oktobru bo pripravilo literarni ve─Źer z Anico Gladek, v decembru pa bo tradicionalno miklav┼żevanje.

Prebrano: 421 krat, od tega danes: 1 krat