Prostovoljno gasilsko društvo

Prve za─Źetke gasilstva v Tunjicah lahko ┼ítejemo ┼że z ustanovitvijo dru┼ítva skupne pomo─Źi pred 112 leti. To dru┼ítvo zdru┼żuje vse krajane Tunjic, ki si ob razli─Źnih nesre─Źah med seboj pomagajo z delom in materialom pri obnovi po┼íkodovanih stanovanjskih in gospodarskih poslopij. Po┼żar, ki je leta 1929 zajel cerkev sv. Ane, je bil povod, da so v ÔÇť SekurancÔÇŁ, kot so dru┼ítvo poimenovali, v juniju kupili ro─Źno brizgalno. Ob tem dogodku so va┼í─Źani za─Źeli resno razmi┼íljati o ustanovitvi gasilskega dru┼ítva. To se je zgodilo ┼íele slabo desetletje kasneje, ko je zagorelo gospodarsko poslopje na kmetiji Kosirnik, po doma─Źe pri spodnjem Sitarju. V letu 1938 sta bila dva pripravljalna sestanka o ustanovitvi, zato GZ Slovenije PGD Tunjice v svojih evidencah vodi ┼że od leta 1938.
Ustanovni ob─Źni zbor prostovoljne gasilske ─Źete Tunjice je bil 29. januarja 1939 v gostilni pri Matiju. Navzo─Źih je bilo 56 va┼í─Źanov, kjer so za prvega predsednika izvolili Maksa Vrhovnika. Poleg njega je bilo v odbor izvoljenih ┼íe 14 ─Źlanov.
Va┼í─Źani so se zelo hitro odlo─Źili za nakup zemlje in zidavo gasilskega doma, Ker denarja za gradnjo ni bilo, so nekateri odborniki ponudili posojilo in septembra leta 1939 je bila ┼że blagoslovitev. Dom je bil zgrajen prete┼żno s prostovoljnim delom krajanov. 7×5 m velik objekt je imel le gara┼żo oz. orodjarno in stolp.
Prvi ob─Źni zbor gasilske ─Źete je bil 21. januarja 1940, v februarju pa je bila kupljena motorna ─Źrpalka ILO, za katero je delno posojilo prispeval takratni kova─Ź v Tunjicah Peter Kosirnik. V maju istega leta je z mesta predsednika odstopil Maks Vrhovnik. Nasledil ga je Andrej ─îim┼żar, tudi ustanovni ─Źlan ─Źete.
Vojna leta so zaustavila utrip gasilskega ┼żivljenja v Tunjicah, medtem ko je v Kamniku v letih 1941 do 1945 delovala vojna gasilska ─Źeta, kamor so Tunji─Źani hodili na obvezne gasilske vaje. Ker so mladi mo┼íki odhajali na boji┼í─Źa, so se vaj udele┼żevali predvsem starej┼íi.
Dru┼ítveno delo je ponovno za┼żivelo v drugi polovici leta 1945, ko je mesto predsednika prevzel 25. letni Janez Pregled, ki se je v tem ─Źasu vrnil iz ujetni┼ítva.
Med njegovim 53. letnim predsednikovanjem je bil viden velik napredek v razvoju gasilstva in samega kraja. Leta 1948 je bil sprejet zakon o prostovoljnih gasilskih dru┼ítvih in prvi ob─Źni zbor PGD Tunjice je bil 12.septembra.
Prvi dru┼ítveni prapor je bil prevzet leta 1957, kjer je bilo na drogu vtisnjenih 112 zlatih in dva srebrna ┼żeblji─Źka. Zaveza dru┼ítva je bila in to velja ┼íe danes, da vsakega darovalca gasilci s praporom pospremijo na zadnjo pot.
V letu 1970 so gasilci s pomo─Źjo prispevkov krajanov, KS Tunjice in OGZ Kamnik kupili novo motorno brizgalno. Sedaj je manjkal le ┼íe primeren orodni avto, ki bi nadomestil gasilski voz s konjsko vprego za prevoz opreme in orodja. To se je uresni─Źilo dve leti kasneje z nabavo rabljenega Fiata Kampanjole, ki so ga preuredili za namene gasilstva.
Gasilski dom je zaradi aktivnega delovanja dru┼ítva postajal pretesen, zato se je ┼że v letu 1974 pripravljala dokumentacija za pove─Źanje le-tega, naslednje leto pa so se za─Źela obnovitvena dela, ki so trajala do septembra leta 1977.
Novi prostori so bili velika pridobitev za celoten kraj, saj so bili namenjeni tudi drugim dejavnostim krajanov, ki do tedaj primernih prostorov za dru┼żenje in sestankovanje niso imeli.
Razvoj gasilstva je zahteval tudi sodobnej┼íe vozilo, ki bi hitreje in bolj u─Źinkovito slu┼żilo po┼żarnim in drugim intervencijam. S strani OGZ Kamnik je bilo leta 1979 kupljeno novo vozilo znamke TAM, leta 1984 pa je nova 800-litrska motorna brizgalna prispevala levji dele┼ż k uspe┼ínim akcijam. Desetletje kasneje je potekala slovesnost ob prevzemu drugega dru┼ítvenega prapora ter blagoslovitvi slike sv. Florjana, zavetnika gasilcev, ki je bila name┼í─Źena na zunanjost zgradbe. Sliko je narisal tunji┼íki umetnik Slavko Smolnikar.
V za─Źetku leta 1998 so na ob─Źnem zboru potekale redne volitve upravnega odbora in zamenjalo se je vodstvo. Po dolgih in uspe┼ínih letih predsednika Janeza Pregleda je to mesto prevzel Marjan Torkar, dolgoletnega poveljnika Cirila Remsa pa je nasledil Matev┼ż Krumpestar.
Leta 2001 so ┼że potekali pogovori o nabavi novega avtomobila in naslednje leto v marcu je dru┼ítvo prejelo vozilo Mercedes Sprinter. Opravljena je bila nadgradnja vozila, dokon─Źni prevzem pa je bil julija 2002 leta.
V letu 2008 pa se je skoraj v celoti zamenjalo vodstvo dru┼ítva. Sedanji predsednik je Franc ┼áimenc, poveljnik pa Janez Balanti─Ź. Mesto tajnika je prevzel Matej Omov┼íek, blagajnik je ostal Tone ┼áu┼ítar. Podpredsednik je postal Marjan Torkar, podpoveljni┼íko mesto pa sta prevzela Bogo ─îim┼żar in Matev┼ż Krumpestar.
Skozi vsa ta leta so se ─Źlani PGD Tunjice strokovno izobra┼żevali, sodelovali na tekmovanjih v okviru GZ Kamnik ter nekajkrat tudi na regijski in republi┼íki ravni. Pokali, pohvale in odlikovanja pri─Źajo o dose┼żenih uspehih.
O dobrem delu dru┼ítva pa predvsem govorijo uspe┼íno izvedene akcije ob nesre─Źah, saj je humanost,nekomu in vsakomur pomagati v stiski, prva naloga gasilcev.
V letu 2008 so potekale priprave na praznovanje 70-letnice dru┼ítva. Obnovljena je bila zunanjost in notranjost gasilskega doma s pomo─Źjo gasilcev in krajanov, ki jim ni vseeno in so vedno pripravljeni pomagati. Dol┼żni smo ceniti in ohraniti delo in pot, prehojeno od ustanovitve, daljnega leta 1929 do danes in se truditi tudi v prihodnje.
Predvsem zato smo se odlo─Źili izdati publikacijo, ki bi predstavila delo dru┼ítva v teh letih. V knjigi so predstavljeni najpomembnej┼íi dogodki, ki so krojili delo humanega zna─Źaja. Vsak posameznik, ki je bil in je povezan z dru┼ítvom, je prispeval pomemben dele┼ż v mozaik 70-letne zgodovine. Prav je, da se pi┼íe kronika, zaradi ohranjanja spominov in bogate dedi┼í─Źine, ki jo bomo prenesli v naslednje rodove. Tradicija, ki je stara ┼że toliko let, ne sme oditi v pozabo. ─îe pa je v pomo─Ź so─Źloveku, je ┼íe toliko bolj pomembna.

Prebrano: 490 krat, od tega danes: 1 krat