Reambulan─Źni kataster


Med brskanjem po digitaliziranem arhivu … ─Źlovek naleti tudi na izvle─Źek iz Reambulan─Źnega katastra za Kranjsko iz obdobja 1867-1882.┬á Takrat ┼íe Tujnice po nem┼íko Theinitz …

Iz spremnega besedila: V Avstro-Ogrski se je kljub uvedbi stabilnega katastrskega operata ┼íe vedno uporabljalo vsaj pet razli─Źnih izra─Źunavanj davkov, to pa je prina┼íalo neenakomernost razdelitve dav─Źnih bremen ne samo v dr┼żavi, pa─Ź pa tudi v posameznih de┼żelah. Zaradi razli─Źnih sprememb na podro─Źjih ureditve dr┼żave, prometa, pravnih odnosov do zemlje (prehod iz absolutisti─Źne v ustavno ureditev dr┼żave, izgradnja glavnih ┼żelezni┼íkih povezav, zemlji┼íka odveza), je bilo nujno, da se tudi na podro─Źju pla─Źevanja davkov vpeljejo izbolj┼íave, saj katastrski operat ponekod prakti─Źno ni bil ve─Ź uporaben. Zakon o reambulanci zemlji┼íkega katastra nosi datum 24. 5. 1869 in odreja novo izmero zemlji┼í─Ź.
Pri novi izmeri zemlji┼í─Ź so geometri upo┼ítevali nova dognanja na podro─Źju svoje stroke (namesto geometrijske mre┼że zdaj triangulacijska mre┼ża), pri delu pa so si pomagali s celotnim franciscejskim katastrskim operatom, ki jim je slu┼żil kot osnova, iz katere so izhajali. Komisije za meritve so bile sestavljene iz in┼ípektorjev, geometrov in pomo┼żnih uradnikov, k sodelovanju pa so pritegnili predstojnika ob─Źine, izvoljenega predstavnika ob─Źine in lastnika zemlji┼í─Źa. Po izmeri so izdelali nove indikacijske skice in nove cenilne operate, kadar so se novi podatki toliko razlikovali od starih, da stari niso bili ve─Ź uporabni, tudi ─Źe so jih popravili. To danes ozna─Źujemo kot reambulan─Źni kataster.
Novi katastrski operat obsega: uvrstitev po razredih, parcelni protokol, seznam izbrisanih parcel, abecedni seznam zemlji┼íkih in hi┼ínih posestnikov, seznam hi┼í, izkaz zemlji┼íke posesti, protokol prera─Źunavanj, cenitvene tabele, cenitveni register in protokol sprememb.

Prebrano: 97 krat, od tega danes: 1 krat

About the Author: iztok

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.