Sadjarsko-vrtnarsko društvo

Sadjarsko-vrtnarsko dru┼ítvo je bilo ustanovljeno leta 1998 z namenom, da ohrani stare sort sadja in jih tudi po imenu prepozna. Dru┼ítvo ┼żeli nadaljevati tradicijo sadjarstva v Tunjicah. Skozi zgodovino se kraj Tunjice prepozna kot zelo primeren za sadjarstvo.
Da je tradicija sadjarstva ┼że dolga, nam je v dokaz podatek, da je ┼że leta 1848 doma─Źin Gregor Sedu┼íak od Kranjske kmetijske dru┼żbe dobil srebrno svetinjo za umno sadjarjenje. To je druga najstarej┼ía na Slovenskem.
Sadjarsko-vrtnarsko dru┼ítvo Tunjice je bilo prvi─Ź ustanovljeno ┼że leta 1937 na pobudo takratnega ┼żupana Jakoba Razbor┼íka. Zaradi vojne je prenehalo z delovanjem.
Novoustanovljeno dru┼ítvo ima 66 ─Źlanov. Njen ─Źastni ─Źlan je Jo┼że Zobavnik-Strehov, ki je bil med ustanovitelji dru┼ítva pred drugo svetovno vojno.
Dru┼ítvo se od za─Źetka delovanja posve─Źa izobra┼żevanju svojih ─Źlanov. Vsako leto organizira prikaz obrezovanja sadnega drevja. Organizira tudi predavanja v vrtnarjenju in pravilni kuhi doma─Źega ┼żganja. V zadnjem ─Źasu organizira tudi ocenjevanje ┼żganja pod skupnim imenom Mo─Źeradiada. V obdobju delovanja je dru┼ítvo postavilo tudi sadjarski dom na parceli, kjer imamo tudi prostor za vzgojo sadik. To nam je dal v najem Janez Golob, ki je tudi gospodar doma.
Cilji dru┼ítva so usmerjeni v to, da bi ─Źim ve─Ź ljudi spoznalo vrednost odpornih sort, ki uspevajo brez dodatne kemije. ┼Żeleli bi postaviti muzej starih sort v Tunjicah – nekak┼íno gensko banko. Na ta na─Źin bi ohranili ogromno vrednost ohranjenih sort, za katere ima najve─Ź zaslug Lado Dobrovoljc, ki je hkrati lastnik verjetno najve─Źje zasebne tovrstne zbirke v Evropi.

Prebrano: 1,132 krat, od tega danes: 1 krat