Steletova pot ÔÇô poro─Źilo o dogodku


V soboto, 22. junija, je Dru┼ítvo Tun’┼íki glas skupaj s Knji┼żnico Franceta Balanti─Źa Kamnik organiziralo kraj┼íi pohod po Tunjicah, ki je bil tokrat v okviru Pohodni┼íkega festivala prvi─Ź organiziran z namenom, da se obudi spomin na rojaka dr. Franceta Steleta in njegovo delo. Pohod, ki se je pri─Źel pri Gostilni za Tunco, sta s pozdravnima nagovoroma pri─Źela predsednica dru┼ítva Milena Erbe┼żnik Klan┼íek in pod┼żupan Ob─Źine Kamnik dr. Jernej Markelj, nato pa so se pohodniki podali na kraj┼íi pohod po Tunjicah, ki so ga morali zaradi de┼żja malo prilagoditi. A kljub temu so bili pohodniki nagrajeni z bogatim programom, ki so ga zanje pripravili organizatorji.
Na Birtovi doma─Źiji, na kateri se je rodil France Stele, je njegovo ┼żivljenje in delo predstavila Barbara Klan┼íek, svoje spomine na strica pa je zbranim strnil tudi Steletov ne─Źak, Birtov ata. Pohod se je nato zaklju─Źil pri cerkvi sv. Ane v Tunjicah, pri kateri je sprva kratko zgodovino Tunjic predstavil Ivan Nogra┼íek, nato pa so si pohodniki cerkev ogledali pod strokovnim vodstvom An┼żeta Slane. Pred pripovedjo pravljic, ki sta jih po Steletovih zapisih pripovedovali Ivanka U─Źakar in Sabina Zore, so pohodniki prisluhnili ┼íe ubranemu petju Fantov s treh vasi.
Po ogledu cerkve so bili pohodniki dele┼żni pogostitve, med katero so zbrane nagovorili tudi predsednik sadjarsko ÔÇô vrtnarskega dru┼ítva Valentin Zabavnik, ki je predstavil zgodovino sadjarstva v Tunjicah, Drago Vrhovnik, ki je predstavil zelo uspe┼íno delovanje Naravnega zdravilnega gaja Tunjice in predsednik Dru┼ítva skupne pomo─Źi Tunjice Justin Klan┼íek, ki je predstavil najstarej┼íe delujo─Źe dru┼ítvo v vasi.
Barbara Klanšek

 

Prebrano: 154 krat, od tega danes: 1 krat

About the Author: iztok

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.