Tone Kuntner v Tunjicah predstavil svojo pesniško zbirko

V soboto, 27. aprila 2019, na dr┼żavni praznik, je dru┼ítvo Tun’┼íki glas organiziralo predstavitev pesni┼íke zbirke Toneta Kuntnerja, Zamrznjena Pomlad. Dogodek se je odvijal na Grkmanovi doma─Źiji, pri Andreju in Taji Lap v Tunjicah.
Na sobotni dan je bilo vreme zelo muhasto, a to ni odvrnilo organizatorjev od namere, da izvedejo na─Źrtovani dogodek z gostom Tonetom Kuntnerjem. Pred uvodnimi besedami predsednice dru┼ítva Tun’┼íki glas, Milene Erbe┼żnik Klan┼íek, ki je pozdravila vse navzo─Źe in predstavila velikega domoljuba Toneta Kuntnerja, ter obiskovalcem za┼żelela lepo popoldne, je zadonela ne┼żna glasba iz citer pod prsti priznanega citrarja Toma┼ża Plahutnika. Spremljala ga je h─Źerka Ana, ki je s svojim ─Źudovitim glasom razblinila ┼íe zadnje de┼żne kaplje muhastega vremena. Posijalo je sonce in svetilo vse do njegovega zatona.
V nadaljevanju je Tone Kuntner, priljubljeni pesnik, igralec in velik domoljub, predstavil svojo pesni┼íko zbirko Zamrznjena Pomlad. Zbirka je iz┼íla v lanskem letu, ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja in ob 30. obletnici slovenske Pomladi ter ob drugih okroglih obletnicah zgodovinskih dogodkov Slovencev. Za pesnika je slovenska Pomlad najsvetlej┼íe obdobje slovenske zgodovine, zato jo pi┼íe z veliko za─Źetnico. S ponosom, da imamo Slovenci svojo dr┼żavo, svoj jezik in svojo kulturo, se je preko pesmi pogovarjal z znanimi domoljubi, kot so Cankar, Menart in Pre┼íeren. Dotaknil se je na┼íega domoljubja in velikih sanj za samostojno Slovenijo. Takrat smo bili enotni in si ┼żeleli imeti svojo samostojno domovino. To, kar so sanjali na┼íi predniki, se je zgodilo nam in na to smo lahko zelo ponosni ÔÇô da ┼żivimo v ─Źasu, ko smo do┼żiveli samostojno dr┼żavo Slovenijo. Spregovoril pa je tudi o dana┼ínjem ─Źasu na┼íega ob─Źutka, da smo obstali v nekak┼íni letargiji ali zamrznjenju in da so dana┼ínji rodovi odtujeni od lastnih korenin ter ne ─Źutijo ve─Ź mo─Źne vezi z narodno zavestjo.
Med predstavitvijo se je ob ne┼żnih zvokih citer citrarja Toma┼ża Plahutnika in angelskega petja pevke Ane Plahutnik, ob─Źutek zamrznjenosti raztapljal in razblinjal. V razmislek nam je bilo dano, kaj pomeni imeti dom, domovino, kulturo v naj┼íir┼íem pomenu besede in kaj pomenijo tisti, ki se s kulturo ukvarjajo. Ni veliko pesnikov in pisateljev, ki pi┼íejo o na┼íem domoljubju, a zagotovo je Tone Kuntner eden izmed najve─Źjih domoljubnih pesnikov dana┼ínjega ─Źasa.
Dogodek je avtor zaklju─Źil z Zdravljico. Dru┼ítvo Tun’┼íki glas je vsakemu gostu podarilo simboli─Źno darilo, kruh iz kru┼íne pe─Źi, ki ga je spekla doma─Źinka Jo┼żi Golob, doma─Źo salamo z Gradi┼íekove kmetije, iz lesa narejen lipov list, ki ga je izdelal Justin Klan┼íek, ter ro┼żi za pevko Ano in gostiteljico Tajo, ki ju je izdelala Marija ┼ámidovnik ÔÇô Pikov─Źeva. Vsi prisotni so ob kozarcu vina, soka ter doma─Źih dobrot na Grkmanovi doma─Źiji, na kateri se je vsak po─Źutil kot doma, lahko poklepetali z gostom Tonetom Kuntnerjem in ostalimi obiskovalci. Fantje iz treh vasi pa so z ubranim petjem prepevali ┼íe dolgo v no─Ź.
Organizatorji smo zelo ponosni, da nas je obiskal eden najve─Źjih pesni┼íkih domoljubov in da nam je uspelo dogodek izpeljati na prijeten in kulturen na─Źin. Andreju in Taji Lap pa se lepo zahvaljujem za prostor, pomo─Ź pri organizaciji in pogostitvi.
Milena Erbe┼żnik Klan┼íek
Foto: Barbara Klanšek

Prebrano: 125 krat, od tega danes: 1 krat

About the Author: iztok

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.