Dan odprtih vrat PGD Tunjice

Ker je oktober mesec po┼żarne varnosti, smo v soboto, 11. oktobra, tunji┼íki gasilci pripravili dan odprtih vrat z naslovom »Kdo so gasilci?«. Z dnevom odprtih vrat smo ┼żeleli preventivno osve┼í─Źati va┼í─Źane, da bi znali v dolo─Źenih nevarnih situacijah hitro in u─Źinkovito ukrepati, na┼í namen pa je bil, poleg seznanja z na┼íim drugim delom, tudi pridobivanje novih ─Źlanov, ki bi aktivno, ali pa le kot podporniki, skrbeli in pomagali, da se bo 76-letna tradicija delovanja dru┼ítva nadaljevala.

Obiskovalce so pri─Źakali na┼íi trije mladinci, ki so otrokom razdeljevali kri┼żanke in gasilski kviz, katerega so sestavljala preprosta vpra┼íanja na temo gasilstva. Re┼íene kvize smo nagradili s simboli─Źnimi nagradami, vsem obiskovalcem pa so bile na voljo tudi pala─Źinke, ki so jih spekle na┼íe mladinke.

V prostorih gasilskega doma smo mladina in mentorji pripravili manj┼ío razstavo, s katero smo ┼żeleli prikazati delovanje gasilskega kro┼żka, ki v dru┼ítvu aktivno deluje ┼że sedmo leto. Tako smo razstavili slike z vaj in tekmovanj gasilske mladine, otroci so prinesli in razstavili svoje usvojene medalje, razstavili smo pokale, razne rekvizite in tudi priznanja na┼íih ─Źlanov gasilske mladine (preventivne zna─Źke in priznanja za aktivno delo). Nekaj ─Źlanov gasilske mladine je tudi aktivno sodelovalo pri pripravi in izvedbi otro┼íkih delavnic, kjer so lahko sobotni (naj)mlaj┼íi obiskovalci barvali pobarvanke, izdelovali gasilski avto, pomagali pa so tudi pri sestavljanju avta iz velikih kartonastih ┼íkatel. Vsem obiskovalcem, ki so nas pri┼íli pogledati v zgornje prostore, so bili na voljo ┼ítevilni letaki s preventivno vsebino.

Na igri┼í─Źu pod PO┼á so operativni gasilci prikazali ga┼íenje gore─Źega olja, lesa ter tudi simulacijo ga┼íenja TV ekrana. Veliko pozornosti je pritegnila ponev, v kateri so zakurili olje. Pokazali so, kaj se zgodi v primeru, ─Źe gore─Źe olje »pogasimo« z vodo; po ┼íe nekaj poskusih neprimernega ga┼íenja, smo lahko ugotovili, da pregreto olje v ponvi naju─Źinkoviteje zadu┼íimo kar s pokrovko ali mokro krpo. Ga┼íenja lesa so se lotili z razli─Źnimi gasilnimi aparati, na koncu pa so vse skupaj popestrili s turbo ro─Źnikom, s katerim so lahko posku┼íali gasiti tudi obiskovalci.

Poleg ogleda prikaza ga┼íenja, so obiskovalci lahko preizkusili tudi dihalne aparate, sami so posku┼íali pogasiti po┼żar TV ekrana, seveda pod budnim o─Źesom na┼íih gasilcev.

Na dnevu odprtih vrat, so se nam pridru┼żili tudi trije gasilci PGD Kamnik z ve─Źjim gasilskim vozilom s cisterno; vozilo je bil na ogled vsem radovedne┼żem, gasilci pa so bili na voljo tudi za ┼ítevilna vpra┼íanja. PGD Kamnik se najlep┼íe zahvaljujemo za njihovo sodelovanje in obogatitev na┼íega programa.

V okviru preventivnega delovanja, se nam je na dnevu priklju─Źil tudi predstavnik podjetja Varnost gasilski servis, g. Viktor Prosen, ki je vsem interesentom predstavil delovanje in uporabo gasilnih aparatov. Va┼í─Źani so lahko prinesli svoje gasilnike na servis, kdor pa je ┼żelel, je lahko kupil nov gasilni aparat.

Ker nas je spremljalo lepo jesensko vreme, je bil celoten dogodek dobro obiskan. Obiskalo nas je okoli sto va┼í─Źanov, med njimi je bilo skoraj polovico otrok. Na dnevu je sodelovalo preko 20 doma─Źih gasilcev (vklju─Źno s predsednikom, poveljnikom in mentorji mladine) in 11 predstavnikov gasilske mladine. Vsem sodelujo─Źim in obiskovalcem se iskreno zahvaljujemo.
Na koncu pa velja zahvala tudi ─Źasopisni hi┼íi Dnevnik, ki nam je priskrbela brezpla─Źne izvode otro┼íkih kri┼żank, in Upravi RS za za┼í─Źito in re┼íevanje (ga. Elzi Majcen), ki nam je priskrbela razli─Źne bro┼íure s preventivno vsebino in tudi simbolne nagrade, ki so jih prejeli re┼íevalci kviza. 

Z gasilskim pozdravom: »Na pomo─Ź!«
An┼że Gregl in Tamara Novak, PGD Tunjice
FOTO: Tadeja Hlade

FOTO: Matja┼ż Sedu┼íak

Prebrano: 168 krat, od tega danes: 1 krat

About the Author: iztok

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.