Dan odprtih vrat PGD Tunjice

Ker je oktober mesec požarne varnosti, smo v soboto, 11. oktobra, tunjiški gasilci pripravili dan odprtih vrat z naslovom »Kdo so gasilci?«. Z dnevom odprtih vrat smo želeli preventivno osveščati vaščane, da bi znali v določenih nevarnih situacijah hitro in učinkovito ukrepati, naš namen pa je bil, poleg seznanja z našim drugim delom, tudi pridobivanje novih članov, ki bi aktivno, ali pa le kot podporniki, skrbeli in pomagali, da se bo 76-letna tradicija delovanja društva nadaljevala.

Obiskovalce so pričakali naši trije mladinci, ki so otrokom razdeljevali križanke in gasilski kviz, katerega so sestavljala preprosta vprašanja na temo gasilstva. Rešene kvize smo nagradili s simboličnimi nagradami, vsem obiskovalcem pa so bile na voljo tudi palačinke, ki so jih spekle naše mladinke.

V prostorih gasilskega doma smo mladina in mentorji pripravili manjšo razstavo, s katero smo želeli prikazati delovanje gasilskega krožka, ki v društvu aktivno deluje že sedmo leto. Tako smo razstavili slike z vaj in tekmovanj gasilske mladine, otroci so prinesli in razstavili svoje usvojene medalje, razstavili smo pokale, razne rekvizite in tudi priznanja naših članov gasilske mladine (preventivne značke in priznanja za aktivno delo). Nekaj članov gasilske mladine je tudi aktivno sodelovalo pri pripravi in izvedbi otroških delavnic, kjer so lahko sobotni (naj)mlajši obiskovalci barvali pobarvanke, izdelovali gasilski avto, pomagali pa so tudi pri sestavljanju avta iz velikih kartonastih škatel. Vsem obiskovalcem, ki so nas prišli pogledati v zgornje prostore, so bili na voljo številni letaki s preventivno vsebino.

Na igrišču pod POŠ so operativni gasilci prikazali gašenje gorečega olja, lesa ter tudi simulacijo gašenja TV ekrana. Veliko pozornosti je pritegnila ponev, v kateri so zakurili olje. Pokazali so, kaj se zgodi v primeru, če goreče olje »pogasimo« z vodo; po še nekaj poskusih neprimernega gašenja, smo lahko ugotovili, da pregreto olje v ponvi najučinkoviteje zadušimo kar s pokrovko ali mokro krpo. Gašenja lesa so se lotili z različnimi gasilnimi aparati, na koncu pa so vse skupaj popestrili s turbo ročnikom, s katerim so lahko poskušali gasiti tudi obiskovalci.

Poleg ogleda prikaza gašenja, so obiskovalci lahko preizkusili tudi dihalne aparate, sami so poskušali pogasiti požar TV ekrana, seveda pod budnim očesom naših gasilcev.

Na dnevu odprtih vrat, so se nam pridružili tudi trije gasilci PGD Kamnik z večjim gasilskim vozilom s cisterno; vozilo je bil na ogled vsem radovednežem, gasilci pa so bili na voljo tudi za številna vprašanja. PGD Kamnik se najlepše zahvaljujemo za njihovo sodelovanje in obogatitev našega programa.

V okviru preventivnega delovanja, se nam je na dnevu priključil tudi predstavnik podjetja Varnost gasilski servis, g. Viktor Prosen, ki je vsem interesentom predstavil delovanje in uporabo gasilnih aparatov. Vaščani so lahko prinesli svoje gasilnike na servis, kdor pa je želel, je lahko kupil nov gasilni aparat.

Ker nas je spremljalo lepo jesensko vreme, je bil celoten dogodek dobro obiskan. Obiskalo nas je okoli sto vaščanov, med njimi je bilo skoraj polovico otrok. Na dnevu je sodelovalo preko 20 domačih gasilcev (vključno s predsednikom, poveljnikom in mentorji mladine) in 11 predstavnikov gasilske mladine. Vsem sodelujočim in obiskovalcem se iskreno zahvaljujemo.
Na koncu pa velja zahvala tudi časopisni hiši Dnevnik, ki nam je priskrbela brezplačne izvode otroških križank, in Upravi RS za zaščito in reševanje (ga. Elzi Majcen), ki nam je priskrbela različne brošure s preventivno vsebino in tudi simbolne nagrade, ki so jih prejeli reševalci kviza. 

Z gasilskim pozdravom: »Na pomoč!«
Anže Gregl in Tamara Novak, PGD Tunjice
FOTO: Tadeja Hlade

FOTO: Matjaž Sedušak

About the Author: iztok