Fotografije Petra Nagli─Źa

V Slovenskem etnografskem muzeju sem na┼íel nekaj fotografij iz na┼íih koncev. ┼átiri fotografije so delo Petra Nagli─Źa, ena pa je razglednica Vekoslava Kramari─Źa.

Peter Nagli─Ź se je rodil leta 1883 v ┼ámarci. Ker so se v njegovi dru┼żini ukvarjali s ┼í─Źetarsko obrtjo, se je tudi sam v Gradcu iz┼íolal za ┼í─Źetarskega mojstra. Z bratom sta od star┼íev prevzela podjetje in ga preimenovala v Tovarna Brata Nagli─Ź. Peter Nagli─Ź je bil zelo aktiven ─Źlovek – poleg ┼í─Źetkarstva je bil navdu┼íen gornik in popotnik, telovadec, zbiral je kamnine … Njegova najve─Źja strast pa je bila fotografija. Mirno lahko re─Źem, da je imel ob─Źutek za motiv in kompozicijo. Nekaj njegovih portretov je prav neverjetnih. In to s kak┼íno opremo! Umrl je leta 1959.

V njegovi zbirki je skoraj neverjetnih 10.000 fotografij (stekleni in poliesterski negativi, ter pozitivi), velika ve─Źina pa je evidentirana in popisana. Prav neverjeten opus.
Fotografije nam je za na┼ío spletno stran prijazno odstopil Slovenski etnografski muzej (lastnik zbirke je sicer Matja┼ż ┼áporar). Na povezavi boste na┼íli ┼íe ve─Ź Nagli─Źevih fotografij, ki si jih bo marsikdo z veseljem ogledal.

Prebrano: 229 krat, od tega danes: 1 krat

About the Author: iztok

1 Comment

  1. Vid Ur┼íi─Ź

    Je, kar zanimivo….pogledati, tak┼íne stare fotografije. Kot ka┼że, pa je “┼ítula”, ┼że od nekdaj ─Źudovita razgledna to─Źka za fotografe, slikarje ter pohodnike. In verjetno ga ni “tun─Źana”, ki nebi imel vsaj eno lastno fotografijo iz te pozicije na ┼ítuli XD.
    Za razmislek, je atraktiven tudi tale podatek o številu fotografij in verjetno so bile za vsako posamezno fotografijo priprave. Ne tako, kakor danes ko šklocamo s temi telefoni, kot bi delali za national geographic

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.