Fotografije Petra Nagliča

V Slovenskem etnografskem muzeju sem našel nekaj fotografij iz naših koncev. Štiri fotografije so delo Petra Nagliča, ena pa je razglednica Vekoslava Kramariča.

Peter Naglič se je rodil leta 1883 v Šmarci. Ker so se v njegovi družini ukvarjali s ščetarsko obrtjo, se je tudi sam v Gradcu izšolal za ščetarskega mojstra. Z bratom sta od staršev prevzela podjetje in ga preimenovala v Tovarna Brata Naglič. Peter Naglič je bil zelo aktiven človek – poleg ščetkarstva je bil navdušen gornik in popotnik, telovadec, zbiral je kamnine … Njegova največja strast pa je bila fotografija. Mirno lahko rečem, da je imel občutek za motiv in kompozicijo. Nekaj njegovih portretov je prav neverjetnih. In to s kakšno opremo! Umrl je leta 1959.

V njegovi zbirki je skoraj neverjetnih 10.000 fotografij (stekleni in poliesterski negativi, ter pozitivi), velika večina pa je evidentirana in popisana. Prav neverjeten opus.
Fotografije nam je za našo spletno stran prijazno odstopil Slovenski etnografski muzej (lastnik zbirke je sicer Matjaž Šporar). Na povezavi boste našli še več Nagličevih fotografij, ki si jih bo marsikdo z veseljem ogledal.

About the Author: iztok

1 Comment

  1. Vid Uršič

    Je, kar zanimivo….pogledati, takšne stare fotografije. Kot kaže, pa je “štula”, že od nekdaj čudovita razgledna točka za fotografe, slikarje ter pohodnike. In verjetno ga ni “tunčana”, ki nebi imel vsaj eno lastno fotografijo iz te pozicije na štuli XD.
    Za razmislek, je atraktiven tudi tale podatek o številu fotografij in verjetno so bile za vsako posamezno fotografijo priprave. Ne tako, kakor danes ko šklocamo s temi telefoni, kot bi delali za national geographic

Comments are closed.