Krajevni praznik Tunjic 2019


V soboto, 20. julija, smo v Tunjicah praznovali krajevni praznik. Za svoj praznik smo vzeli ustanovitev Dru┼ítva skupne pomo─Źi, ki je bilo ustanovljeno 19. julija 1897 leta. ┼Że samo ime dru┼ítva pove vse o njegovem delovanju, kar se je v dolgi zgodovini velikokrat izkazalo v praksi. Pa tudi sicer je na nek na─Źin vplivalo na medsebojne odnose in povezanost ljudi v kraju. Ljudje se s ponosom spominjajo prednikov in z njimi povezanih dogodkov. Ta ┼żiva vez s preteklostjo se je na leto┼ínjem krajevnem prazniku odra┼żala z obujanjem spominov na ─Źase, ko so kumare v Tunjicah obilno cvetele in rodile ter prina┼íale prepotreben dohodek marsikateri kmetiji. Ta na┼í praznik smo zdru┼żili s 1. Festivalom tun┼íkih kumar, ki naj bi postal tradicionalen.

Stroga komisija pod vodstvom idejnega vodje Festivala tun┼íkih kumar g. Sa┼ía Miku┼ía je z lekarni┼íko natan─Źnostjo dolo─Źila zmagovalce v kar 27 kategorijah. Bilo je veliko strokovnih komentarjev in strastnih pogledov na prinesene kumare. Ni dvoma, da bo naslednje leto ┼íe ve─Ź ponudbe, saj so nekateri pripravljeni celo prestaviti svoj dopust ter sodelovati v tem dogodku. Priprave na prihodnji festival so se za nekatere ┼że za─Źele.
Ob tem zapletenem dogodku je potrebna zbranost, zato je prisotnost hrupne glasbe mote─Źa, saj bi s tem morda ote┼żili delo komisarjev. Ljudsko petje in harmonika pa sta dovoljena, saj blagodejno vplivata na vse prisotne.
Vsi ljubitelji kumar ┼że zdaj vabljeni na 2. Festival tun┼íkih kumar.

Valentin Zabavnik (fotografije: Aleksander Mikuš)

Dodano kasneje:

Oglejte si ┼íe 50 fotografij, ki jih je prispevala Milena Erbe┼żnik Klan┼íek.

Prebrano: 121 krat, od tega danes: 1 krat

About the Author: iztok

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.