Krajevni praznik Tunjic 2019


V soboto, 20. julija, smo v Tunjicah praznovali krajevni praznik. Za svoj praznik smo vzeli ustanovitev Društva skupne pomoči, ki je bilo ustanovljeno 19. julija 1897 leta. Že samo ime društva pove vse o njegovem delovanju, kar se je v dolgi zgodovini velikokrat izkazalo v praksi. Pa tudi sicer je na nek način vplivalo na medsebojne odnose in povezanost ljudi v kraju. Ljudje se s ponosom spominjajo prednikov in z njimi povezanih dogodkov. Ta živa vez s preteklostjo se je na letošnjem krajevnem prazniku odražala z obujanjem spominov na čase, ko so kumare v Tunjicah obilno cvetele in rodile ter prinašale prepotreben dohodek marsikateri kmetiji. Ta naš praznik smo združili s 1. Festivalom tunških kumar, ki naj bi postal tradicionalen.

Stroga komisija pod vodstvom idejnega vodje Festivala tunških kumar g. Saša Mikuša je z lekarniško natančnostjo določila zmagovalce v kar 27 kategorijah. Bilo je veliko strokovnih komentarjev in strastnih pogledov na prinesene kumare. Ni dvoma, da bo naslednje leto še več ponudbe, saj so nekateri pripravljeni celo prestaviti svoj dopust ter sodelovati v tem dogodku. Priprave na prihodnji festival so se za nekatere že začele.
Ob tem zapletenem dogodku je potrebna zbranost, zato je prisotnost hrupne glasbe moteča, saj bi s tem morda otežili delo komisarjev. Ljudsko petje in harmonika pa sta dovoljena, saj blagodejno vplivata na vse prisotne.
Vsi ljubitelji kumar že zdaj vabljeni na 2. Festival tunških kumar.

Valentin Zabavnik (fotografije: Aleksander Mikuš)

Dodano kasneje:

Oglejte si še 50 fotografij, ki jih je prispevala Milena Erbežnik Klanšek.

About the Author: iztok