Odkritje spominske plo┼í─Źe padlim v prvi svetovni vojni

V─Źeraj je bilo na pokopali┼í─Źu ob cerkvi sv. Ane v Tunjicah odkritje in blagoslovitev spominske plo┼í─Źe. Posve─Źena je tunji┼íkim ┼żrtvam 1. svetovne vojne, ki se je za─Źela ravno pred sto leti. Vodenje in organizacijo skupnega projekta ter izvedbo dana┼ínjega kulturnega programa je prevzelo Dru┼ítvo Tun’┼íki glas. V imenu Ob─Źine Kamnik se je dogodka udele┼żil direktor ob─Źinske uprave Ob─Źine Kamnik mag. Ivan Kenda. 
Pobudo za postavitev spominske plo┼í─Źe ob 100-letnici za─Źetka prve svetovne vojne je dal Matev┼ż Vrhovnik, po doma─Źe ┼Żerjavov. ┼Że pred leti si je prizadeval, da bi farani, ki so izgubili ┼żivljenje v prvi svetovni vojni, vendarle dobili svoj skupni spomenik. Njegovi pobudi je tokrat prisluhnil tunji┼íki ┼żupnik Jo┼żef Razinger, ki jo je finan─Źno podprl. Izvedbo spominske plo┼í─Źe je izdelal Rafko Rode s ┼ákrjan─Źevega. Trinajst imen, ki so padli, oziroma so za posledicami vojne umrli doma, je zapisanih na njej. ─îlani upravnega odbora Dru┼ítva Samopomo─Źi so skupaj z ostalimi va┼íkimi krovci, kleparji, zidarjem ter pleskarjem obnovili »tutnkamro«, ki je tako dobila novo podobo, podprli so jo tudi s finan─Źne plati. Tako se je spominska plo┼í─Źa postavila na obnovljeno »tutnkamro« v okvir, ki ga je z velikim navdu┼íenjem izdelal sam pobudnik.
Iz na┼íe fare je bilo v prvo svetovno vojno vpoklicanih 88 fantov in mo┼ż. Od┼íli so na fronto proti Rusom v Galicijo ter na fronto proti Italijanom v hribe ob reki So─Źi. Vojskovali so se pod avstro-ogrsko vojsko. Vsakemu padlemu vojaku, za katerega so dobili obvestilo, je zvonilo z velikim zvonom, edinim, ki je ostal ┼íe v zvoniku.
Za kulturno popestritev je z zvoki citer poskrbel Toma┼ż Plahutnik, s petjem Nata┼ía Ajtnik, navdu┼íili so nas tudi ┼żenski glasovi komornega zbora VoxAnnae in recitatorja An┼że Slana ter Barbara Klan┼íek.

Prebrano: 53 krat, od tega danes: 1 krat

About the Author: iztok

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.