Tunjiške pohodnice (in pohodniki) na izletu v Vipavski dolini

V mesecu maju smo se pohodnice odpeljale na izlet in s seboj povabile prijatelje.
Pot nas je vodila v Se┼żano, kjer smo si ogledali Botani─Źni vrt, katerega za─Źetki segajo v leto 1848, kjer je Tr┼ża─Źan Giovani Scaramonga na robu Se┼żane kupil posest, na njej zgradil vilo Mirasso in za─Źel z urejanjem vrta okrog nje. Na vrtu je zgradil rastlinjak s stekleno kupolo. V njem so posajene razli─Źne palme, kaktusi in eksoti─Źne rastline. Prijazna vodi─Źka nas je popeljala skozi zgodovino parka in na ogled rastlin.

Pot nas je vodila v Vipavsko dolino, kjer smo se natan─Źneje, na vodenem ogledu, sprehodili po Vipavskem Kri┼żu. Po ozkih ┬╗gasah┬ź in trgih smo se povzpeli do gradu in se seznanili z burno zgodovino, neko─Ź najmanj┼íega mesta v habsbur┼íki monarhiji.
V kraju Vrhpolje pri Vipavi smo v ┼żupnijski cerkvi sv. Primo┼ża in Felicijana ob─Źudovali prekrasen mozaik, ki ga je ustvaril umetnik, pater Marko Rupnik. Z njim je opremil celoten prezbiterij. Pri delu je uporabil veliko zlate barve in mozaik kar ┼żari od svetlobe. Z veseljem smo prisluhnili ┼żupniku, gospodu Janezu Kr┼żi┼íniku, ki nam je predstavil zgodovino cerkve in pripovedoval o nastanku mozaika.
Posladkali smo se s prvimi ─Źe┼ínjami, se odpeljali v Vipavo, kjer smo si ogledali deltast izvir reke Vipave in se sprehodili po mestu.
Najlep┼íe se moramo zahvaliti ga. Moniki Podjed, ki je bila na┼ía vodi─Źka in je pripravila zanimiv in pou─Źen izlet v son─Źno Vipavsko dolino.
Metka Mestek

Prebrano: 121 krat, od tega danes: 1 krat

About the Author: iztok

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.