Tunjiške pohodnice (in pohodniki) na izletu v Vipavski dolini

V mesecu maju smo se pohodnice odpeljale na izlet in s seboj povabile prijatelje.
Pot nas je vodila v Sežano, kjer smo si ogledali Botanični vrt, katerega začetki segajo v leto 1848, kjer je Tržačan Giovani Scaramonga na robu Sežane kupil posest, na njej zgradil vilo Mirasso in začel z urejanjem vrta okrog nje. Na vrtu je zgradil rastlinjak s stekleno kupolo. V njem so posajene različne palme, kaktusi in eksotične rastline. Prijazna vodička nas je popeljala skozi zgodovino parka in na ogled rastlin.

Pot nas je vodila v Vipavsko dolino, kjer smo se natančneje, na vodenem ogledu, sprehodili po Vipavskem Križu. Po ozkih »gasah« in trgih smo se povzpeli do gradu in se seznanili z burno zgodovino, nekoč najmanjšega mesta v habsburški monarhiji.
V kraju Vrhpolje pri Vipavi smo v župnijski cerkvi sv. Primoža in Felicijana občudovali prekrasen mozaik, ki ga je ustvaril umetnik, pater Marko Rupnik. Z njim je opremil celoten prezbiterij. Pri delu je uporabil veliko zlate barve in mozaik kar žari od svetlobe. Z veseljem smo prisluhnili župniku, gospodu Janezu Kržišniku, ki nam je predstavil zgodovino cerkve in pripovedoval o nastanku mozaika.
Posladkali smo se s prvimi češnjami, se odpeljali v Vipavo, kjer smo si ogledali deltast izvir reke Vipave in se sprehodili po mestu.
Najlepše se moramo zahvaliti ga. Moniki Podjed, ki je bila naša vodička in je pripravila zanimiv in poučen izlet v sončno Vipavsko dolino.
Metka Mestek

About the Author: iztok