Urbani sprehod po prenovljeni industrijski dedi┼í─Źini Ob─Źine Kamnik


V leto┼ínjem letu se tudi Ob─Źina Kamnik pridru┼żuje globalni akciji urbanih sprehodov, ki pod imenom ”Jane’s Walk” po celem svetu potekajo vsako leto v za─Źetku meseca maja. Sprehodi obele┼żujejo ime in ideje Jane Jacobs in ozave┼í─Źajo o pomenu pe┼ía─Źenja. Na urbanem sprehodu bomo spoznali prenovo prostorov kamni┼íke industrijske dedi┼í─Źine (Smodni┼ínica, Alprem, Eta, Svilanit), ki kot svetli primeri ponazarjajo prilo┼żnosti, kako je mogo─Źe nekdanje tovarne postopoma spremeniti v nekaj novega in uspe┼ínega, hkrati pa bomo predstavili doprinos projekta CityWalk k pe┼ía─Źenju po Kamniku.
Kraj in ─Źas za─Źetka sprehoda: Kamnik, sobota, 12. maj 2018 ob 9.00,
Zbirno mesto: Glavni trg pred TIC Kamnik pot sprehoda: vodila nas bo po prenovljeni industrijski dedi┼í─Źini Ob─Źine Kamnik
Organizator sprehoda: Ob─Źina Kamnik v sodelovanju s Skupino ┼átajn in CIPRA Slovenija
Vodja sprehoda: Sinan Mihel─Źi─Ź, vodja Skupine ┼átajn
Informacije o pohodu: Boris Ravbar, Ob─Źina Kamnik (8318 133, boris.ravbar@kamnik.si)
Sodelujo─Źi sprehajalci: na sprehod vabimo vse ljudi dobre volje, ki po svetu radi hodijo z odprtimi o─Źmi
Zaklju─Źek sprehoda: sprehod traja pribli┼żno uro in pol
Vpliv vremena: sprehod se izvede v vsakem vremenu
Vstopnina: dobra volja (sprehode po celem svetu organizirajo prostovoljci)
Obvezna oprema: udobna obutev in obleka ter, v primeru de┼żja, de┼żnik
Kaj so urbani sprehodi Jane’s Walk?
Gre za pribli┼żno uro in pol dolge vodene sprehode po mestnih ─Źetrtih, ki ozave┼í─Źajo o pomenu pe┼ía─Źenja po vsakdanjih opravkih in poudarjajo u─Źinek, ki ga imajo lahko pe┼íci na urejanje mestnega prostora. Namenjeni so povezovanju prebivalcev s sosedi in sosesko in spodbujanju pripadnosti obmo─Źju bivanja. Obenem sprehodi odpirajo prilo┼żnost za pogovor o te┼żavah, s katerimi se stanovalci dnevno soo─Źajo, ter omogo─Źajo oblikovanje pobud, kako soseske narediti privla─Źnej┼íe in prijetnej┼íe za ┼żivljenje.
V zadnjih desetletjih se je po vsem svetu raz┼íirilo zavedanje, da mesta z ┼żivahnim vsakdanjim utripom, s pestro ponudbo programov v objektih in s tak┼ínimi ureditvami javnega prostora, ki prebivalce spodbujajo, da po vsakdanjih opravkih hodijo pe┼í, svojim prebivalcem omogo─Źajo vi┼íjo kakovost ┼żivljenja. Dobra hodljivost mest, kot poimenujemo prijaznost mestnega okolja za pe┼ía─Źenje, zelo pomembno prispeva k psihofizi─Źnemu zdravju in varnosti prebivalcev ter mestnega okolja. Obenem pe┼ía─Źenju prilagojena organiziranost mesta spodbuja tudi razvoj lokalnega gospodarstva, kot so lokalne trgovine, storitvene dejavnosti ali kreativne industrije. Hodljivost mesta omogo─Źa razvoj intenzivnih in raznolikih dru┼żbenih vezi ter tako bogati vsakdanje ┼żivljenje prebivalcev in krepi socialni kapital, ki predstavlja klju─Źni vir razvojne mo─Źi lokalnih skupnosti.
Urbane sprehode JaneÔÇÖs Walk v Sloveniji od leta 2011 podpira IPoP ÔÇô In┼ítitut za politike prostora.

Prebrano: 61 krat, od tega danes: 1 krat

About the Author: iztok

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.