Urbani sprehod po prenovljeni industrijski dediščini Občine Kamnik


V letošnjem letu se tudi Občina Kamnik pridružuje globalni akciji urbanih sprehodov, ki pod imenom ”Jane’s Walk” po celem svetu potekajo vsako leto v začetku meseca maja. Sprehodi obeležujejo ime in ideje Jane Jacobs in ozaveščajo o pomenu pešačenja. Na urbanem sprehodu bomo spoznali prenovo prostorov kamniške industrijske dediščine (Smodnišnica, Alprem, Eta, Svilanit), ki kot svetli primeri ponazarjajo priložnosti, kako je mogoče nekdanje tovarne postopoma spremeniti v nekaj novega in uspešnega, hkrati pa bomo predstavili doprinos projekta CityWalk k pešačenju po Kamniku.
Kraj in čas začetka sprehoda: Kamnik, sobota, 12. maj 2018 ob 9.00,
Zbirno mesto: Glavni trg pred TIC Kamnik pot sprehoda: vodila nas bo po prenovljeni industrijski dediščini Občine Kamnik
Organizator sprehoda: Občina Kamnik v sodelovanju s Skupino Štajn in CIPRA Slovenija
Vodja sprehoda: Sinan Mihelčič, vodja Skupine Štajn
Informacije o pohodu: Boris Ravbar, Občina Kamnik (8318 133, boris.ravbar@kamnik.si)
Sodelujoči sprehajalci: na sprehod vabimo vse ljudi dobre volje, ki po svetu radi hodijo z odprtimi očmi
Zaključek sprehoda: sprehod traja približno uro in pol
Vpliv vremena: sprehod se izvede v vsakem vremenu
Vstopnina: dobra volja (sprehode po celem svetu organizirajo prostovoljci)
Obvezna oprema: udobna obutev in obleka ter, v primeru dežja, dežnik
Kaj so urbani sprehodi Jane’s Walk?
Gre za približno uro in pol dolge vodene sprehode po mestnih četrtih, ki ozaveščajo o pomenu pešačenja po vsakdanjih opravkih in poudarjajo učinek, ki ga imajo lahko pešci na urejanje mestnega prostora. Namenjeni so povezovanju prebivalcev s sosedi in sosesko in spodbujanju pripadnosti območju bivanja. Obenem sprehodi odpirajo priložnost za pogovor o težavah, s katerimi se stanovalci dnevno soočajo, ter omogočajo oblikovanje pobud, kako soseske narediti privlačnejše in prijetnejše za življenje.
V zadnjih desetletjih se je po vsem svetu razširilo zavedanje, da mesta z živahnim vsakdanjim utripom, s pestro ponudbo programov v objektih in s takšnimi ureditvami javnega prostora, ki prebivalce spodbujajo, da po vsakdanjih opravkih hodijo peš, svojim prebivalcem omogočajo višjo kakovost življenja. Dobra hodljivost mest, kot poimenujemo prijaznost mestnega okolja za pešačenje, zelo pomembno prispeva k psihofizičnemu zdravju in varnosti prebivalcev ter mestnega okolja. Obenem pešačenju prilagojena organiziranost mesta spodbuja tudi razvoj lokalnega gospodarstva, kot so lokalne trgovine, storitvene dejavnosti ali kreativne industrije. Hodljivost mesta omogoča razvoj intenzivnih in raznolikih družbenih vezi ter tako bogati vsakdanje življenje prebivalcev in krepi socialni kapital, ki predstavlja ključni vir razvojne moči lokalnih skupnosti.
Urbane sprehode Jane’s Walk v Sloveniji od leta 2011 podpira IPoP – Inštitut za politike prostora.

About the Author: iztok