Tekmovanje v gasilski orientaciji

V soboto, 25.4.2015, je v Tunjicah potekalo mladinsko gasilsko tekmovanje v orientaciji. Na tekmovanju je sodelovalo 56 ekip (po trije tekmovalci) iz 13 društev GZ Kamnik in GZ Komenda, spremljali so jih številni mentorji.

Start in cilj tekmovanja je bil na parkirišču v bližini cerkve Sv. Ane, proga tekmovanja je potekala na področju »Vinskega vrha«. Udeleženci tekmovanja so lahko spoznavali lepote in »bregove« tunjiškega gričevja, na »Štuli« pa jih je poleg razgleda čakala tudi kontrolna točka. Vreme nam je bilo k sreči naklonjeno, na tekmovanju pa poleg utrujenosti in zadihanosti niso bile prisotne druge »zdravstvene« posebnosti in poškodbe.

Na tekmovanju so najmlajši (pionirji in pionirke) morali pokazati znanje orientacije – orientiranje s pomočjo topografske karte, iskanje kontrolnih točk na terenu, opraviti so morali test poznavanja topografskih znakov, letošnja novost pa je bila tudi praktična uporaba kompasa (določanje severa in juga v naravi). Poleg veščin orientacije so pionirji in pionirke prikazali gasilske spretnosti – vaja v navezavi vozlov in zbijanje tarče z vedrovko. Na progi jih je spremljal mentor/ica, ki je skrbel/a za spodbudo in usmerjanje.

Mladinci in mladinke pa so imeli nekoliko težjo preizkušnjo; na pot so se odpravili sami, kontrolne točke so iskali s pomočjo topografske karte, njihova proga je bila nekoliko daljša. Na progi so morali prikazati kar nekaj gasilskih spretnosti – hitrostno povijanje 15m C- cevi, spenjanje cevi na trojak in navezava vozlov. Tako kot pionirji, so tudi mladinci opravili test poznavanja topografskih znakov, opravili pa so tudi orientacijsko nalogo – ali določanje smeri (S,J, V,Z) v naravi ali orientacija karte na sever.

Rezultati tekmovanja so sledeči (za vsako kategorijo trije najboljši):

Pionirke:

 1. Komenda (Sara Lipovšek, Eva Mikelj, Nina Mikelj)
 2. Tunjice (Karin Butalič, Maruša Golob, Lora Petek)
 3. Motnik 1 (Živa Zidar Tratar, Ana Maria Čepin Urisk, Jerca Zakonšek)

Pionirji:

 1. Tunjice 1 (David Krumpestar, Miha Vrhovnik, Tilen Vrhovnik)
 2. Križ 3 ( Aljaž Bizjak, Lan Božiček, Jakob Kovač)
 3. Šmarca 1 (Vid Radman, Kaja Osolnik, Žiga Verlinšek)

Mladinke:

 1. Tunjice 2 (Špela Klemen, Anja Slana, Pika Vrhovnik)
 2. Tunjice 1 (Tjaša Gregl, Maruša Kosirnik, Katarina Romšak)
 3. Komenda (Maja Brišnik, Leja Lipovšek, Martina Smolnikar)

Mladinci:

 1. Tunjice 1 (Jure Čimžar, Jakob Petek, Luka Vrhovnik)
 2. Križ 3 (David Peterlin, Gašper Rifel, Blaž Župančič)
 3. Tunjice 2 (Jan Gregorinčič, Kristijan Kuhar, Klemen Traven)

Na tovrstnih tekmovanjih gasilske mladine se poleg najboljših ekip, nagradi tudi društvo, ki se je na tekmovanju najbolje odrezalo. Za seštevek točk štejejo najboljša tri mesta posameznega društva; na tokratnem tekmovanju so skupni, prehodni pokal prejeli člani gasilske mladine PGD Tunjice. Vsem tekmovalcem, ki so uspešno prestali tokratno preizkušnjo iskreno čestitam, najbolj pa seveda dobitnikom odličij!

Tekmovanje smo organizirali mentorji PGD Tunjice, na pomoč pa so nam priskočili številni naši člani. Za sodelovanje se zahvaljujemo KS Tunjice, posebej Matjažu Sedušaku, Društvu samopomoči Tunjice za posojene mize in klopi, lastnikom parcel, katerim smo pohodili nekaj trave in vej, Urški Kramar, članici PGD Kamnik, za pripravljenost v primeru nudenja prve pomoči, »tujim« sodnikom, ki so skrbeli za poštenost tekmovanja (Miro Jegovnik, PGD Šmarca, Simona Kokelj in Mihaela Poglajen, PGD Komenda, Janez Repanšek, PGD Kamnik ter Emil Žagar, PGD Križ), zahvala pa gre tudi 19 članom PGD Tunjice, ki so skrbeli za redarsko službo, sojenje na kontrolnih točkah, pomoč pri izvedbi posameznih vaj ter za celotno administracijo organizacije in izvedbe prijav, starta/cilja ter rezultatov.

Z gasilskim pozdravom: NA POMOČ!        Tamara Novak, mentor mladine PGD Tunjice

 

About the Author: iztok