Ekipa prvih posredovalcev v Tunjicah


Ekipa PGD Tunjice je bogatejša za ekipo prvih posredovalcev. Tečaj so uspešno opravili: Žan Nograšek, Iztok Grilc, Jan Černevšek, Klemen Traven, Grega Grilc, Urša Klemenc, Maruša Kosirnik in Saška Pavlovič. Ekipi pa sta se priključila tudi zdravnica Maruša Klemenc in poklicni reševalec Gašper Simeunovič.

Kdo so prvi posredovalci?
V Sloveniji vzpostavlja mreža prvih posredovalcev. To so prostovoljci, ki praviloma niso zdravstveno izobraženi, se pa usposobijo po ustreznem programu. Po pridobitvi licence se lahko odzovejo na poziv dispečerske službe zdravstva (številka 112) ter odidejo na kraj dogodka z namenom izvajanja ukrepov za ohranitev življenja do prihoda ekipe nujne medicinske pomoči. Še posebej na težko dostopnih ali oddaljenih krajih je njihova pomoč neprecenljiva.
Ob nenadni hudi bolezni ali poškodbi je čas ključnega pomena in večkrat odloča o življenju in smrti. Ob srčnem zastoju se vsako minuto možnost preživetja zmanjša za 10 %. Če taki osebi ne pomagamo, bo v 10 minutah mrtva.
V idealnih pogojih od klica na številko 112 do prihoda reševalcev v Tunjice v povprečju preteče vsaj 10 minut. Če so reševalci zaposleni drugje, pa je ta čas seveda daljši. Možnost preživetja življenjsko ogrožene osebe je odvisna od ukrepanja takoj po srčnem zastoju: pravilnega oživljanja in uporabe avtomatskega defibrilatorja (AED). Čas je odločilen dejavnik preživetja tudi pri možganski kapi, nezavesti, hudih krvavitvah in drugih težkih poškodbah.

 

About the Author: iztok