Jubilejni koncert ob 30-letnici delovanja Tunjiškega okteta

Slovesno so pevci Tunjiškega okteta pod vodstvom Olge Stele praznovanje 30-letnice zaključili z jubilejnim koncertom, ki je bil 28. novembra 2015 ob 19. uri v avli Podružnični šoli Tunjice. Gostje koncerta so bili pevci Šenturškega okteta pod vodstvom Braneta Jagodica. Prireditev je povezovala Urša Klemenc, ki je poslušalce popeljala skozi 30-let delovanja okteta.

Program:
TUNJIŠKI OKTET
L. Hafner: HIŠICA DRAGA DOMAČA
W. A. Mozart, prev. J. Humer: VEČERNA
harm. M. Bajuk: GOREČI OGENJ

ŠENTURŠKI OKTET
G. Ipavec, bes. A. Funtek: O MRAKU
A.Vavken/J. Močnik, bes. J. Puhar: MLIN (duet Patrik Jagodic in Domen Veternik, harmonika Dejan Maleš)

TUNJIŠKI OKTET
narodna iz Zilje, prir. F. Marolt: TRAVNIČE SA ŽIE ZALIENE
F. Gerbič: PASTIRČEK
koroška narodna: UŠTNEJŠA JA NI

ŠENTURŠKI OKTET
J. Kranjec: LEP SPOMIN JE NATE MATI (harmonika Dejan Maleš)
J. Aljaž, bes. M. Zemljič: TRIGLAV

TUNJIŠKI OKTET
R. Gobec, bes. L. Turšič: MOJE PESMI
J. Verbič, J. E. Polák: VASOVALEC
L. Slak, prir. F. Šarabon: ČEBELAR
20151128_191313
Ob koncu je bil čas za priznanja, zahvale in čestitke. V imenu Javnega sklada za kulturne dejavnosti je oktetu čestitala Tina Dobovšek, samostojna svetovalka kamniške območne izpostave JSKD, ki je tudi podelila Gallusova priznanja za aktivno udejstvovanje na področju ljubiteljske glasbene dejavnosti. Srebrno priznanje za več kot 10-letno pevsko dejavnost je prejel Matej Stele, častna Gallusova priznanja za več kot 30-letno zvestobo zborovskemu petju pa so prejeli Janez Golob, Franc Stele, Milan Stele in Štefan Stele. Predsednik območne izpostave JSKD Tone Ftičar in zastopnica sveta izpostave JSKD Karla Urh sta se zaradi službene prerazporeditve na druge prireditve opravičila.

Zaradi drugih obveznosti so se opravičili tudi kamniški župan Marjan Šarec in oba podžupana. Besedo je povzel predsednik KS Tunjice Matjaž Sedušak, ki je slavljencem čestital v imenu sokrajanov. Nato je govoril predsednik Tunjiškega okteta Matej Stele, ki se je zahvalil poslušalcem, dolgoletnim sodelavcem, podpornikom in prijateljem. Za ves trud, delo in pomoč pri izvedbi koncerta sta simbolično darilo – šopek – dobili umetniška vodja okteta Olga Stele in povezovalka koncerta Urša Klemenc. Sledila je zahvala sponzorjem – Občini Kamnik in podjetju Samson Kamnik d.o.o. (Sašu Mikušu) za finančno podporo ter OŠ Tunjice, ki oktetu že vrsto let daje brezplačno na voljo prostor za vaje in je, tudi brezplačno, dovolila uporabo avle za izvedbo Jubilejnega koncerta. Oktetovci so se zahvalili tudi nekdanjima, sicer odsotnima, župnikoma Pavletu Juhantu in Jožetu Razingerju, da sta omogočila izvedbo že 17-ih srečanj Pozdrav Mariji, ter sedanjemu župniku Ediju Strouhalu, ki je dovolil snemanje CD-ja v cerkvi. Župnik je pevce razveselil s prisrčnim voščilom. Posebno zahvalo in priznanje za skoraj 30-letno delovanje v oktetu je prejel dolgoletni pevec in nekdanji predsednik Ciril Vinšek, ki je postal prvi častni član pevskega društva Tunjiški oktet.
20151128_194042
Ob jubileju so Tunjiškemu oktetu čestitali Šenturški oktet, Vox Annae, Kranjski kvintet, Zbor Šmartin ter z nekoliko zamude (po koncertu) tudi Jurovski oktet.

Za konec so pevci domačega okteta kot dodatek zapeli še dve pesmi. Sledilo je prijetno druženje nastopajočih in obiskovalcev ob pecivu in pijači v avli PŠ Tunjice. Nastopajoči, sodelavci pri pripravi in izvedbi koncerta ter gostje so srečanje nadaljevali na večerji pri Grlušeku. Hvala Nataši Petek za njen prispevek in postrežbo.

Ob jubileju je Tunjiški oktet izdal novo, že svojo drugo zgoščenko, naslovljeno MOJE PESMI na kateri je osemnajst  pesmi. Zgoščenki je priložena brošura, v kateri so na šestnajstih straneh v besedi in sliki predstavljeni zgodovina društva, zasedba ter največja kulturna prireditev v Tunjicah, ki jo že 17 let organizira Tunjiški oktet – Srečanje oktetov in malih vokalnih skupin Pozdrav Mariji. Informacije o zgoščenki so vam na voljo na: tunjiski.oktet@gmail.com ali po telefonu 040 515 404.
Matej Stele

 

About the Author: iztok