Mara in ljudske pevke – S pesmijo v praznične dni

Mara in ljudske pevke_010-min

V soboto, 19. decembra, se je v avli Podružnične šole Tunjice odvijal prav poseben glasbeni večer, ki ga je pred prihajajočimi božično-novoletnimi prazniki in izidom nove številke krajevnega glasila Tunški glas organiziralo Društvo Tun’ški glas. S pesmijo v praznične dni so poslušalce, ki so napolnili šolski prostor, popeljale Mara in ljudske pevke, večer pa so s svojim nastopom popestrili tudi Cerkveni otroški pevski zbor Tunjice pod vodstvom Marjete Čimžar in breakdancer Luka Galjot. Slednji je pred plesno točko zbranim predstavil še enega izmed svojih talentov – igranje harmonike.

Prav vsi nastopajoči so poskrbeli za sproščeno in veselo vzdušje, najbolj pa je zanj zagotovo poskrbela Mara s svojimi humornimi vložki, šalami in »starimi kmečkimi modrostmi«. Mara in ljudske pevke, finalistke letošnje oddaje Slovenija ima talent, so upravičile svoj sloves, saj so v glasbenem repertoarju postregle z marsikomu neznanimi ljudskimi pesmimi in poskrbele za obujanje spominov, veselje, radost in sproščenost. Prav slava, ki so si jo pridobile z nastopi v omenjeni slovenski oddaji, je pripomogla, da si nastopa niso ogledali le tisti, ki cenijo slovensko ljudsko pesem, temveč so prostor napolnili tudi otroci, ki jih je na dogodek privabil predvsem Marin smisel za humor. Zapete pesmi so ob Marinih kretnjah in edinstveno zaigranih interpretacijah prav med najmlajšimi izzvale največ smeha. Njihove nastope so navdušeno snemali in pevke fotografirali, na koncu pa jih prosili še za avtograme. Sobotni večer je bil tako dokaz, da se bo ljudska pesem prenašala na mlajše generacije, seveda le, če jim jo bomo znali predstaviti. Mari in ljudskim pevkam je to zagotovo uspelo.

Glasbeni večer je povezoval Anže Slana, uvodne besede pa je vsem zbranim namenila tudi predsednica društva Milena Erbežnik Klanšek. Ob zaključku večera se je zahvalila vsem nastopajočim ter jim v zahvalo podarila drobna darila – rože iz krep papirja, ki jih je za to priložnost izdelala Marija Šmidovnik – ter vsem zaželela blagoslovljene božične praznike in vse dobro v prihajajočem letu.

Večer je za mnoge zagotovo prehitro minil. Veselje, s katerim Mara in ljudske pevke prepevajo ter med poslušalce širijo dobro voljo, je bilo neverjetno, prav tako njihova preprostost. Druženje z njimi pa se je nadaljevalo tudi po končanem glasbenem večeru, za kar so poskrbele vaške gospodinje. Tudi tokrat so za obiskovalce spekle okusno domače pecivo, za kar se jim Društvo Tun’ški glas iz srca zahvaljuje. Brez njihove pomoči večer zagotovo ne bi bil tako »sladek«. Zahvala gre tudi Justinu Klanšku, ki je za zbrane pripravil okusen čaj in kuhano vino, ter OŠ Frana Albrehta, Podružnični šoli Tunjice, ki je za ta večer odstopila svoje prostore.
Za ogled fotogalerije, kliknite na fotografijo.

Besedilo in fotografije: Barbara Klanšek

 

About the Author: iztok