Nova zbiralnika odpadkov


Spomladi so na ekološkem otoku na parkirišču pri cerkvi postavili dva nova zbiralnika za ločeno zbiranje odpadkov. Sivi je namenjen odpadnim oblačilom in tekstilu, zeleni pa odpadni električni in elektronski opremi in baterijam. Tako je sedaj na ekološkem otoku že osem zbiralnikov.
Občina Kamnik je namreč pristopila k projektu, ki ga sofinancira Evropska komisija in Ministrstvo za okolje in prostor. Organizatorji projekta želijo čim bolj ozavestiti prebivalce, da so e-odpadki posebna skupina odpadkov, ki ne sodijo med mešane komunalne odpadke. Vsebujejo namreč težke kovine, ki so lahko za okolje zelo nevarne, po drugi strani pa gre za surovine, ki jih lahko v precejšnji meri reciklirajo.
V zeleno označeni zabojnik torej lahko oddate:
– male gospodinjske aparate (mešalnike, likalnike, grelnike, opekače …),
– baterije in akumulatorje,
– elektronske igrače,
– računalniško opremo in ostalo elektroniko (mobilni telefoni, kalkulatorji, polnilci, slušalke …),
– električna orodja, brivnike, svetilke …

NE odlagajte pa:
– večjih kosov: hladilniki, TV aparati, monitorji,
– sijalk (žarnice) – te lahko oddate v vseh trgovinah, kjer so naprodaj.

V sivi zabojnik pa lahko odložite (v plastičnih vrečkah):
– oblačila,
– igrače iz tekstila,
– hišni tekstil (odeje, posteljnina …),
– obutev,
– (potovalne) torbe, pasovi …

NE odlagajte pa:
– krp,
– umazanih oblačil,
– preprog …
Za sivi zabojnik skrbi podjetje Publicus, ki zbrano odda registriranemu prevzemniku tovrstnih odpadkov. Navedeni odpadki so pripravljeni za ponovno uporabo ali pa predelani v industrijske krpe.

Idealno bi bilo, da bi že pri nakupu pazili, da je odpadkov čim manj. Obstaja širša pobuda (Zero Waste) z idejo zmanjševanja količine odpadkov, ki nastanejo v vsakodnevnem življenju. Mnogi ne vedo, da tudi v Kamniku obstaja skupina Kamnik brez odpadkov (Zero Waste Kamnik). Ker pa so odpadki za večino ljudi vseeno resničnost, je primerno, da jih vsaj ločimo in odložimo v pripravljene zabojnike. Tako bomo prispevali k boljšemu življenju in ohranili svoje področje čisto tudi za zanamce.
Na levi strani je sedaj tudi anketa povezana z ekološkim otokom.

About the Author: iztok