Prenovljena spletna stran

vesela_kugla

Kmalu bo minilo šest let od objave prve novice na vaški spletni strani. Ker gre čas v informacijski dobi vsaj s potrojeno hitrostjo, smo tehnološko kar malo zaostali. Zato sem se odločil, da prenovim spletno stran.

Hkrati bomo gostovanje prenesli na drug strežnik. Skoraj šest let je bil naš gostitelj (sponzor) podjetje Dumplast d.o.o., ki se mu ob tej priliki lepo zahvaljujem za prijazno gesto. Res je bilo popito kakšno pivce manj, kot bi si zaslužili, pa vseeno mislim, da smo odlično sodelovali. Toplo jih priporočam za IT storitve. Sedaj se selimo na strežnik podjetja Amebis, d.o.o., Kamnik.

Kaj prinaša nova spletna stran? Predvsem uporabo modernejšega in varnejšega CMS sistema, kar bo omogočilo lažje upravljanje z dodatki (ankete, medijski vtičniki …). Hkrati je stran dobila novo podobo (design). Uporablja tehnologijo “responsive design”, kar pomeni, da bo vidna na najrazličnejših napravah in ločljivostih (računalniki, tablice, telefoni …).

(Začasno) smo ukinili možnost prijavljanja in komentiranja člankov. Lahko bi sicer dodali forum, vendar je uporabnikov občutno premalo, forumov pa – preveč. Danes je večino teh “nalog” prevzel kar Facebook, kjer se dnevno pogovarjamo Tunjičani in komentiramo različne dogodke. Z nekaj volje bi lahko naredili tudi vaško Facebookovo stran.

Podjetje Amebis je brezplačno ponudilo uporabo “Tunčana”. Gre za sistem avtomatiziranega pogovora in iskanja različnih vsebin po spletni strani. Ker so ga nekateri kar pridno uporabljali, bo na strani ostal. Glede na to, da so vprašanja, ki jih dobiva “Tunčan” zelo različna (recimo: kje so nahajališča gob, kje najti tega ali onega, kje kupiti večje količine močeradovca …), jih težko vnaprej pokrijemo. Pogovore pa redno preverjamo in zato vpišite svoj kontaktni podatek (recimo e-naslov), če želite prejeti odziv.

V naslednjih dneh bomo uvedli tudi tudi sistem RSS (Rich Site Summary). Ta omogoča, da prejmete obvestilo, ko se je pojavil kakšen nov članek na naši spletni strani. Uporabno za prejemanje novic, sploh na straneh, ki niso tako spreminjajoče kot recimo novičarske.

V skladu z zakonom smo dodali tudi opozorilo, da uporabljamo (anonimne) piškotke za potrebe analitike obiska. Verjetno ste teh (nadležnih) obvestil že navajeni, vseeno pa lahko mirno kliknete na potrditev (strinjanje), saj ne počnemo nič drugega.

Kljub velikemu številu ur, ki so bile porabljene za prenovo, so zagotovo ostale še kakšne napake. Prosim vas, da jih javite – lahko na novi e-naslov info@tunjice.si ali pa na kacnje@gmail.com, da jih čim prej odpravimo.

About the Author: iztok