Sadjarsko-vrtnarsko društvo Tunjice v Goriških brdih

Sadjarsko- vrtnarsko društvo Tunjice je letošnjo strokovno ekskurzijo namenilo obisku briških sadjarjev. Pričakovano veliko zanimanje za to ekskurzijo je imelo za posledico, da je nekaj članov ostalo doma. Nekateri so se prepozno prijavili, avtobus je bil namreč v nekaj dneh zaseden.
Pričakovanja navzočih so bila poplačana z vidnim zadovoljstvom. Ogled kmetije Pipan v Planini nad Vipavo nam je ponudil vpogled v delo samooskrbne kmetije na kateri vsa družina skrbi, da s svojimi dopolnilnimi dejavnostmi preživi v težkem in ne preveč  rodovitnem okolju. Na ogled in pokušino so nam dali breskov in grozdni sok, suhomesnate izdelke, sire in več vrst kruha, ki ga z zlatimi rokami dela gospodinja Majda. Njeno delo smo z občudovanjem lahko videli na razstavi njenih pekovskih izdelkov, saj so imeli ravno dan odprtih vrat.
Naš naslednji postanek je bil v nasadu češenj na kmetiji Mavrič v Kojskem. To je bil za večino nas najvznemirljivejši trenutek dneva, ko se znajdeš v nasadu polnem slastnih češenj. Toda gospodar Aleksij nam je povedal še veliko poučnega o gojenju češenj in o kruti borbi za ohranitev briške češnje, saj vemo, kako težko je danes prepoznati prave domače pridelovalce. Na kraju samem smo se prepričali, da ima prav. Seveda nam je pokazal tudi veliko sušilnico sadja, v kateri letno posuši 12 ton sadja. Opremil se je tudi s sodobno hladilnico in majhno trgovino, kjer prodaja svoje izdelke.
Panoramsko smo se odpeljali skozi Šmartno, Dobrovo in Medano, da bi se po okusnem kosilu v Gonjačah napotili na našo zadnjo postajo – ogled kmetije Jelina v Humu. Še enkrat smo ta dan doživeli bližnje srečanje v češnjevem nasadu, ogled rastlinjaka polnega jagod ter nasad hrušk. Skratka ta dan je bil za nas pravi učni dan. Škoda le, da na koncu nismo dobili vseh želenih češenj in jagod, saj so mokri in hladni dnevi Bricem preprečili, da bi nam v celoti ustregli, čeprav so se trudili.
Najbolj pa pade v oči njihov odnos do zemlje in dela na njej. Kljub temu, da nam vsak dan polagajo v usta besede, da se nič ne izplača, se oni trudijo naprej in obdelujejo še hujše bregove, kot so naši, tunjiški.

Besedilo: Valentin Zabavnik, fotografije: Irena Klemenc

About the Author: iztok