Sadni dan v Tunjicah

Sadni dan v Tunjicah je bilo skupno ime za tridnevno dogajanje povezano s sadjarstvom v Tunjicah. Zdaj že vemo,da smo ob tej priliki slavnostno zaključili izvedbo dveh projektov in sicer projekt Dynalp Nature in projekt Sadni mozaik, ki pa je bil financiran s sredstvi Norveškega finančnega mehanizma. Oba sta se nekako dopolnjevala saj sta nagovarjala isto skupino ljudi in sicer tiste, ki želijo ohraniti pester sadjarski genski material in skrb za zdravo življenje ter okolje. Ob tem je treba poudariti tudi bogate izobraževalne dejavnosti,ki so se dogajale skozi izvajanje projekta. Kar se tiče našega kraja, je največja vrednota ta, da je skoraj 18-letno delo zanesenjakov v Sadjarsko-vrtnarskem društvu doseglo svoj namen. Ljudje se počasi osveščajo, se vračajo h preizkušenim metodam gospodarjenja in varovanju okolja. Ni jim več za neproduktivno tarnanje,temveč z veseljem zrejo v zdravo prihodnost.
Društvo je jeseni dobilo status polnopravnega člana v Srcu Slovenije zato so bili trije dnevi konec tedna namenjeni ogledu in predstavitvi novega Muzeja starih sort. Na tem mestu se bodo v naslednjih letih odvijale zanimive poučne prireditve, do končne podobe zamišljenega učnega centra,pa bo potrebno še precej potrpežljivosti in upanja.
Hvalevredna bi bila ponovna zasaditev našega kraja s tistimi sortami,ki so zdaj v našem muzeju zato vabim vse, da nas obiščejo in da skupno poiščemo najboljšo rešitev. Prihodnost je v starih receptih!

Sadjarsko-vrtnarsko društvo Tunjice
Valentin Zabavnik -predsednik

Fotografije: Matjaž Sedušak
Za ogled celotne galerije klikni na sliko:
sadni_dan-4

About the Author: iztok