Srebrno občinsko priznanje za Antonijo Golob

Lepo je slišati, da je naša sokrajanka Antonija Golob (“Golobova Tončka”) prejela srebrno občinsko priznanje.
Iskrene čestitke!

Uradna obrazložitev se glasi:
Občinski svet Občine Kamnik podeljuje Antoniji Golob srebrno priznanje Občine Kamnik za njeno dolgoletno nesebično delo pri Rdečem križu, Kulturnem društvu dr. Franceta Steleta, Krajevni skupnosti Tunjice in Sadjarsko-vrtnarskem društvu Tunjice.

Antonija Golob je preživljala otroštvo v Lokah v Tuhinjski dolini. Po končani osnovni šoli se je leta 1957 zaposlila kot tkalka v tovarni Svilanit, kjer je delo opravljala do leta 1975. Kasneje se je zaposlila v tovarni Titan v oddelku za montažo ključavnic, kjer se je tudi upokojila. V Titanu je bila članica njihovega pevskega zbora.

Leta 1965 se je poročila v Tunjice in si z možem ustvarila dom. Ob skrbi za družino je bila vedno pripravljena pomagati sovaščanom in sodelavcem v stiski. Ko sta njena otroka odrasla, se je vključila v Rdeči križ Tunjice, kjer je bila vrsto let blagajničarka. Zavzeto je sodelovala tudi pri zbiranju materialnih sredstev za prizadete pri poplavah in žrtve potresa v Posočju leta 1998. Njena prizadevnost se je izkazala leta 1996, ko je Rdeči križ Tunjice zbiral denarna sredstva za krajana Tunjic, ki je moral na presaditev kostnega mozga v London. Takrat je skupaj z drugimi člani Rdečega križa Tunjice hodila od hiše do hiše s prošnjo za denarni prispevek. Nekaj let kasneje je pomagala pri zbiranju sredstev za letalski prevoz sokrajana, ki se je hudo poškodoval v Boliviji.

Veliko prostovoljnega dela opravi v Kulturnem društvu dr. Franceta Steleta, kjer je bila več let društvena blagajničarka. Na različnih prireditvah prostovoljno peče pecivo in z veseljem postreže obiskovalce. Vsakdo je deležen njene prijazne besede in nasmeha.

Zelo dejavna je v Krajevni skupnosti Tunjice, saj za urejanje domačega kraja, zlasti okolice cerkve in pokopališča, žrtvuje prenekatero uro svojega prostega časa. Za svoje delo ne pričakuje hvale in se ne želi izpostavljati. Kaj je treba narediti, pogosto ugotovi sama in to tudi opravi. Vedno pomaga na veselicah v domačem kraju, tako pri sami organizaciji in srečelovih kot tudi s svojim gospodinjskim znanjem.

Zadnja leta sodeluje s Sadjarsko-vrtnarskim društvom Tunjice. Ni ji težko pripraviti malice za člane ali kositi trave, pleti in okopavati mladih sadik starih slovenskih sadnih sort. Antonija Golob je človek z velikim srcem, veliko ljubeznijo do sočloveka in domačega kraja. Vedno je pripravljena poslušati, pomagati, iskreno svetovati, se s človekom zjokati ali nasmejati. Zna potolažiti in vliti upanje. Z njo in zaradi nje je svet lepši.

About the Author: iztok