Srečanje ekip v nudenju prve pomoči – reportaža in fotogalerija

Obsežna fotogalerija je na koncu objave!!

PGD Tunjice je v soboto organiziralo Srečanje ekip v nudenju prve pomoči. Vabilu se je odzvalo 5 ekip (PGD Kamnik, PGD Motnik, PGD Kamniška Bistrica, PGD Moste ter SVIZ OŠ Stranje), ki so se pomerile v 6 različnih zaigranih scenarijih, ki pa zato niso bili nič manj realni. Tekmovalci so morali prikazati znanje v nudenju temeljnih postopkov oživljanja, oskrbovanju krvavitev, zlomov in še marsičesa. Predvsem pa so morali ohraniti mirno kri ter čim bolje oskrbeti poškodovance.
Med vsemi se je najbolje odrezala ekipa PGD Kamnik, druga je bila ekipa PGD Motnik pred tretjeuvrščenimi PGD Kamniška Bistrica. Vse ekipe pa so prikazale veliko znanja in spretnosti, ki so nujno potrebne za ukrepanje v primerih življenjske ogroženosti.
Sestavni del srečanja je bila tudi prikazna vaja, ki so jo izvedli člani PGD Kamnik in NMP Kamnik. Odvila se je vaja reševanja ponesrečenca iz avtomobila; scenarij je predvidel prometno nesrečo, pri čemer je avto prevrnilo na bok, v vozilu pa je ostal slabo odziven moški. Gasilci ter reševalci so na lokacijo prispeli z reševalnimi vozili – prvi so vozilo stabilizirali, odklopili akumulator, odstranili streho, reševalci pa so se medtem skozi prtljažnik prebili do ponesrečenca in mu že v notranjosti avtomobila nudili pomoč. Po odstranitvi strehe so ga ob pomoči PGD Kamnik iznesli ter mu nudili nadaljnjo oskrbo.
Vaja je bila izvrstna priložnost za vse obiskovalce, ki so si jo ogledali, da so se od blizu seznanili s potekom reševanja ob prometni nesreči ter da so videli, kaj dejansko se ob tovrstnih hudih in za marsikoga tudi travmatičnih dogodkih dogaja. Prav tako pa je bil celoten dogodek izvrstna priložnost za obnavljanje znanja in pridobivanje novega. Namen srečanja je bil predvsem prispevek h graditvi samozavesti udeležencev in izboljšanju veščin za ohranjanje zdravja občanov.
Prav slednje pa je za gasilska društva izjemnega pomena. Prav gasilci so tisti, ki največkrat prvi pridejo na mesto nesreče in prvi nudijo pomoč. Zato je bil tekmovalni pridih srečanja praktično postavljen v drugi plan, v prvem pa je bilo druženje, izmenjava mnenj in dobrih praks. Slednje so s povratnimi informacijami nudili ocenjevalci, ki so prihajali iz zdravstvenih vrst in so večinoma prihajali iz vrst ZD dr. Julija Polca Kamnik. Prav slednje je dogodku dalo kakovost, h kateri pa so organizatorji vseskozi tudi stremeli.
Čeprav je bilo srečanje letos organizirano prvič, si v Tunjicah želijo, da bi srečanje lahko organizirali tudi v prihodnje. Vaj prve pomoči ni nikoli premalo.

PGD Tunjice

 

About the Author: iztok