Tunjiške igre brez meja 2016 – poročilo in fotografije

V soboto, 27. avgusta, je Društvo Tun’ški glas organiziralo druge Tunjiške igre brez meja. Iger se je udeležilo pet ekip, ki so se požrtvovalno, malce tekmovalno, predvsem pa razigrano in sproščeno soočale z atraktivnimi, malce fizično kot tudi miselno zahtevnimi, predvsem pa zabavnimi izzivi. Po lanskoletni jabolčni tematiki so se letos tekmovalci spoznali s tesarstvom, ki je ena izmed najbolj razširjenih obrti v naši vasi.

Igre so tokrat potekale malo drugače. Znotraj posameznih ekip so bili vzpostavljeni hierarhični delovni odnosi: vsaka ekipa je imela mojstra, njegovega vajenca ter ostale delavce. Temu primerno so bile naloge pripravljene tako, da je mojster predvsem delil strokovne nasvete in sprejemal pomoč svojega vajenca, ki je bil na improviziranem »gradbišču« zadolžen za predvsem »manj želena dela«, delavci pa so bili zadolženi za preostala. Tekmovalci so se skozi različne naloge seznanili z dnevnim potekom dela in izzivi tesarjev ter njegovih pomočnikov, ki so zajemali jutranjo kavico pred delom, iskanje izgubljenega svinčnika v kupu žaganja, risanje načrta, oblačenje mojstra, žaganje lesa in končno, dokončanje izdelka s simbolično dvignjeno smrečico.
Letos so ekipe zelo uspešno premagovale pripravljene naloge, kar dokazuje tudi tesen izid: zmagala je ekipa Zadn’ rob, sledila ji je ekipa Žabci, tretje mesto so zasedli Žgankarji, četrto mesto pa sta z enakim izkupičkom točk zasedli ekipi Bršljanke in Gasilska bramba. Tekmovalci so tekom iger prikazali izvrstne predstave, nekateri v hitrostnih, drugi pa v bolj spretnostno in miselno zahtevnih igrah, vsi pa so pokazali tako tekmovalni, kot tudi športni in ekipni duh. Zagotovo pa sta najbolj navdušili ekipi Žabci in Bršljanke. Prva zaradi tekmovalke, ki se je med igrami poškodovala, vendar kljub vsemu z njimi nadaljevala ter pripomogla, da je ekipa osvojila končno drugo mesto, druga pa zato, ker je bila to edina ekipa, ki so jo sestavljale le predstavnice nežnejšega spola. Slednje so se z izzivi, predvsem fizičnimi, spopadale pogumno, zagnano, premišljeno in optimistično, ter v marsikateri nalogi z zadanim izzivom opravile hitreje kot moški sotekmovalci.
Igre so s svojim instrumentalnim nastopom popestrili Samo Mikuš, Anton Špenko in Bor Prezelj, s petjem ljudski pevci Hiša čez cesto iz Milj pri Kranju, s harmoniko pa Inti Golob iz Doba. Predsednica Milena Erbežnik Klanšek se je pred podelitvijo pokalov zahvalila nastopajočim, tekmovalcem, sodnikom, povezovalcema programa in vsem, ki so na kakršen koli drug način pomagali pri organizaciji dogodka, ter Justinu Klanšku, ki je posebej za igre pripravil vse lesene rekvizite.
Barbara Klanšek
Fotografije: Matjaž Sedušak

About the Author: iztok