20 let Tunškega glasu

 V nedeljo, 21. septembra, se je pred osnovno šolo v Tunjicah odvijalo praznovanje 20-letnice izhajanja krajevnega glasila Tunški glas. Zbrane so nagovorili sedanja urednica Milena Erbežnik Klanšek in pred njo Valentin Zabavnik, ki je kot odgovorni urednik s pomočjo uredniškega odbora glasilo urejal od njegovega začetka do leta 2010, ter župan Marjan Šarec. Slednji je v govoru poudaril, da je naklonjen glasilu, ki je pokazatelj, da se časopis s pomočjo krajanov sooblikuje s pozitivno energijo, brez negativizma in obrekovanj ter ponuja kvalitetno vsebino. Je glasilo z dušo. Obenem se je z mislijo sedanje odgovorne urednice, da kraj potrebuje dom za prireditve in različne dejavnosti, strinjal in dodal, da bi se o tem domu nekoč zapisalo tudi v glasilu.

V programu so poleg govornikov sodelovali Ženska vokalna skupina Vox Annae, Tunjiški oktet, citrar Tomaž Plahutnik, recitatorja Anže Slana in Barbara Klanšek ter brata Ivan in Jože Nograšek, ki sta s svojimi komičnimi pripovedmi nasmejala prisotne. Po končanem programu je urednica Milena Erbežnik Klanšek s pomočjo povezovalca programa, Anžeta Slana, podelila priznanja ustanovnim članom uredniškega odbora in sponzorjem, ki glasilo podpirajo že več kot petnajst let.

Po razrezu torte so si obiskovalci lahko ogledali razstavo starih predmetov, orodja, pohištva in zaprašenih fotografij, ki so prikazovale kraj skozi zgodovino. S pomočjo krajanov, ki so prispevali del predmetov, starih slik, sta postavila skupaj z uredniško ekipo Bernarda in Frane Vinšek. Razstavljena so bila tudi umetniška dela, ki so jih razstavili domači umetniki, ki v prostem času ustvarjajo unikatne mojstrovine. Vzporedno z razstavo so potekali tudi prikazi žganjekuhe in stiskanja mošta, na igrišču pod šolo pa so se obiskovalci okrepčali z izvrstnim golažem in se posladkali z okusnim pecivom in kruhom, ki so ga za dogodek spekle vaške žene. V lepem sončnem popoldnevu, ki je zagotovo še dodatno pripomoglo k sproščenemu vzdušju, so potekale animacije za otroke, odrasli pa so se pomerili v nekaterih zabavnih igrah. Vsi prisotni pa so s svojo dobro voljo poskrbeli, da bo dogodek vsem ostal v lepem spominu.  

  

Razstava starih fotografij posnetih v Tunjicah:

About the Author: iztok