ZAČETEK!!!

Pa smo Tun´čani dočakali tudi svojo internetno stran. Najverjetneje se bo marsikdo med vami spraševal, zakaj jo pa sploh potrebujemo. Verjemite, da sem se tudi sam večkrat vprašal, ali kaj takega sploh potrebujemo v Tu´ncah. Po nekaj dneh premlevanja ideje sem seštel minuse in pluse in ugotovil, da je minusov zelo malo, plusov pa se je nabralo kar nekaj. Kar nekaj časa ideja ni dobila pravega zaleta, nekaj sem poskušal sam, vendar je moje znanje na področju računalniškega programiranja mnogo prešibko za tako zahtevno nalogo, zato sem idejo kar malo postavil na stranski tir. Ob pripravi na letošnji vaški praznik (veselico) pa se je izkazalo, da bi takšna internetna stran bila še kako velika pomoč v smislu hitrega obveščanja, tako vaščanov kot obiskovalcev iz sosednih krajev. Predvsem po odločitvi, da v slabem vremenu pač ne gre pripravljati veselice. Nakar je padla ideja, da se naslednji dan, torej v nedeljo, pripravi razprodaja hitro kvarljive hrane, oziroma vaški piknik. Ko sem tako razpošiljal SMSje naokoli po vasi in ljudi vabil naj se piknika udeležijo, se je zopet pojavila potreba po hitrem obveščanju čim večjega števila ljudi, za to je pa internetna stran več kot primerna.

Na nedeljskem pikniku sem to idejo posredoval Grilc Iztoku, ki ima več uporabnega računalniškega znanja. Bil je navdušen in skupaj sva idejo predstavila še predsedniku KS Valentinu Zobavniku, kateri je idejo sprejel z odprtimi rokami.

 

 

Preko tedna je zakrožilo nekaj elektronske pošte, k izdelavi sva povabila še mladega vendar izkušenega programerja, Gašperja Černevšek – Vočnika. V petek, 31. 07. 2009, smo se na hitro dobili da smo določili osnovne smernice internetne strani www.tunjice.si. Tako kot vsak dober gospodar pa sem delavce pustil, da pridno delajo, jaz pa sem pobegnil na dopust izven Slovenije, kjer sem bil precej izoliran od interneta. Samo nekajkrat sem šel do »hot spot« točke in si ogledal kaj delavci doma pripravljajo. Z veseljem sem sprejel dejstvo, da je napredek ogromen, saj je že v nekaj dneh delovala poskusna stran, katero sta Gapi in Izo uspešno dodelovala. Nekaj dni pred mojo vrnitvijo domov pa je stran zaživela v svoji končni verziji. Ideja je bila, da se stran predstavi na reprizi vaškega praznika 14. 08. 2009, vendar letos vremenske napovedi niso bile naklonjene izvedbi vaškega praznika in tako je odpadla tudi javna predstavitev strani.

 

Kakšen je pravzaprav namen izdelave vaške internetne strani sem nakazal že v uvodu – stran je predvsem informativne narave. Poskušali vas bomo čim bolje obveščati o stvareh, ki zadevajo našo KS, njeno infrastrukturo, prebivalce … V vasi imamo kar nekaj zelo delovnih društev, organizacij, posameznikov in športnikov za katere se bo vedno našlo mesto, da vaščanom sporočimo kaj so naredili ali dosegli, če bodo seveda sami to le želeli. Čeprav smo dokaj povezana skupnost, saj se skoraj vsi dobro poznamo med seboj, veliko stvari in dogodkov prevečkrat spolzi mimo nas, ne da bi vedeli, da so se je sploh zgodile. Zato sem mnenja, da bi z boljšim obveščanjem krajanov k marsikateremu dogodku ali srečanju lahko privabili večje število dobrovoljnih ljudi, ki se radi družijo s sovaščani. Pa naj bo to šport, kultura, gasilci, sadjarji, pevci ali kdo drug. Vsak bo imel priliko dodati svoj pečat na spletni strani. Vabljeni vsi, da nam vaške novice pošiljate kar preko kontakta na spletni strani ali na e-naslove urednikov.

Tisti, ki obožujete forumsko debatiranje, pa boste lahko uporabili tudi tega. Forum ima kar nekaj omejitev, predvsem se je na forum treba prijavljati z svojim pravim imenom in priimkom, saj želimo na ta način forum držati na visokem nivoju. Na njem bo predvsem tekla debata o splošnih težavah, pobudah in predlogih vaščanov kar se tiče razne problematike v KS, pa naj bodo to ceste, telefonija, vodovod, … skratka vse kar bi mogoče pripomoglo k boljši infrastrukturi v naši KS. V nekaj zadnjih letih je naša matična občina velikokrat namerno ali nenamerno prezrla naš kraj  pri raznih problemih, zato želimo, da občani preko foruma objavite razne tehtne pobude in predloge in mogoče tudi rešitve kako občino prepričati, da vloži več sredstev in truda v naš kraj.  Seveda ne mislim na ta način izpodbujati nestrpnosti do občine, kajti kljub vsemu je bilo narejenega kar veliko, vendar sem mnenja, da bi se na marsikaterem področju dalo narediti še krepko več z mogoče malo drugačnim pristopom. Zato na forumu ne bo dovoljeno objava kakršnekoli žaljive vsebine, prav tako pa ne bo mogoče delo pod lažnim imenom ali celo nadimkom.

Vsem »občanom« Tun´c želim veliko uživanja ob prebiranju strani in foruma in upam, da se nam pridružite v čim večjem številu.

Uredniški odbor:

Matjaž Sedušak (m.sedusak@kks-kamnik.si)

Iztok Grilc (kacnje@gmail.com)

Gašper Černevšek (gapipro@gmail.com).

About the Author: iztok