Tabor gasilske mladine (25. – 29. junij 2015)

V četrtek, 25. junija 2015, smo se 16 članov gasilske mladine in 3 mentorji PGD Tunjice odpravili na tretji tabor gasilske mladine. V letošnjem letu smo se odločili za spremembo lokacije; podali smo se na področje Pohorja, natančneje na Roglo, kjer smo si obetali novih doživetij.


Na praznični dan smo na pot odšli v dopoldanskih urah; pridružilo se nam je še nekaj članov društva, ki so po prihodu na Roglo nadaljevali dan z izletom do Lovrenških jezer, mi pa smo se namestili v dveh bungalovih, kjer smo imeli na voljo 7 sob. Po razdelitvi sob in »razpakiranju« naše ne tako skromne prtljage, smo se odpravili na krajši pohod do razglednega stolpa, od tam smo pot nadaljevali do Koče na pesku. Do koče nam sicer ni uspelo priti, smo pa opravili prvi pregled pohorskega terena in med potjo načrtovali nadaljnje dejavnosti. Ob povratku smo si privoščili dobrote z žara, popoldne pa smo nadaljevali v športnem duhu – otroci so spoznavali osnove športnega plezanja, igrali smo pink-ponk, biljard. Sledila je osvežitev v hotelskem bazenu, nato pa dogodek dneva: večerja. Ker je bila večerja samopostrežna, na tem mestu ne bi razlagala kakšno navdušenje so neomejena količina hrane, predvsem sladic in sladoleda, povzročila pri otrocih  Večerni termin, je bil prvi dan rezerviran za kulturo – imeli smo pravo kulturno prireditev, kjer so mladinci otvorili dogodek z Zdravljico, nadaljevali smo s pevskimi točkami pionirjev (saj poznate Kranjskega Janeza, ki gre v planine?), recitalom ter kratkim skečem mladinki. Po »proslavi« so sledile karaoke in splošno druženje ob družabnih igrah.
Po (za nekatere) prekratki noči, smo se zbudili v sveže petkovo jutro. Po zajtrku smo odšli na daljši, vendar nezahteven pohod do Lovrenških jezer. Pri jezerih smo se povzpeli na razgledni stolp, pionirji pa so nekoliko bolj podrobno preučili nastanek jezer in njihovo posebnost. Pot smo nadaljevali proti Mašinžagi, kjer nas je sedežnica prepeljala nazaj do hotelov. Sledilo je kosilo ter krajši popoldanski počitek. Popoldne je bilo ponovno športno – na voljo smo imeli zunanje travnato igrišče za nogomet, odbojko, balinčkanje, pred večerjo je sledilo namakanje v bazenu. Zvečer nas je čakal filmski večer, nato spanje.
V soboto je budilka zvonila zelo zgodaj; ob 7h smo bili že na poti do Zreč, kjer smo dopoldne preživeli v termah. Neutrudno skakanje v vodo, tunkanje ter po drugi strani pomanjkanje spanja in ovinki do Rogle, so terjali svoj davek; nekateri so popoldne preživeli »pod kovtrom«, drugi pa smo si čas krajšali ob kartanju in igranju družabnih iger. Po pozni večerji je sledilo nadaljevanje partij kartanja, mir in tišina pa sta zavladala veliko prej kot običajno.
Nedeljsko dopoldne smo preživeli v bazenu ter v telovadnici, kjer smo imeli na voljo igrišče za odbojko. Po kosilu so mladinci odšli na zunanje igrišče, kjer so kurili svoje kalorije, s pionirji pa smo pričeli s poslikavo majic. Med sušenjem majic smo imeli na voljo dovolj časa za piljenje taktike igranja človek ne jezi se ter enke. Družno smo nato odšli na veselico (na Rogli je potekal kovaški piknik), kjer smo se malo »zavrteli« in razgibali naše boke. Dan, ki se je prelevil v večer, smo po večerji nadaljevali v hotelski diskoteki. Vsi oblečeni v »Grke« smo tako nadaljevali druženje ob glasbi in s plesom.
Ponedeljek, naš zadnji dan, je minil v duhu pospravljanja, pakiranja in športa. Dopoldan so mladinci in mladinke zasedli zunanje igrišče, pionirji pa so končali s poslikavo majic. Po »zadnjem« kosilu smo se odpravili na zimsko-letno sankališče Zlodejevo, kjer smo se – bolj ali manj hitro – s sankami spustili po progi. S tem smo tudi zaključili naša številna doživetja letošnjega tabora.
Končna bilanca pet dnevnega druženja je pozitivna – nabralo se je nekaj ur neprespanih noči, doživeli smo veliko stvari, se družili, pisali pesmico, … vreme nam je bilo bolj ali manj naklonjeno, čeprav smo ob povratku v domači kraj v primerjavi s starši, ki so nas pričakali, izgledali nekoliko »eskimsko«. Obenem je bil tabor tudi zaključek 10-mesečnega aktivnega druženja gas. mladine – z vajami in druženji ponovno pričnemo po poletnih počitnicah.
Tamara Novak

About the Author: iztok